Higgs professzort, aki köztudottan kerüli a reflektorfényt, nem sikerült senkinek sem elérnie a bejelentést követően. Staffan Normark, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára is azt mondta, hogy egyik telefonját sem vette fel. (A főtitkár arra nem tért ki, hogy emiatt csúszott-e az eredetileg tervezetthez képest egy órát a bejelentés.)

"Elutazott és nem vitt magával telefont, hogy elkerülje a médiafelhajtást" - idézte a BBC News Alan Walkert, Higgs egyik kollégáját az Edinburghi Egyetemen, aki hozzátette, hogy Higgs nincs túl jól.

Rolf Heuer, a CERN főigazgatója is azt mondta a stockholmi bejelentést követően tartott genfi sajtótájékoztatón, hogy az intézményből senki nem beszélt Higgsszel, aki direkt "elrejtőzött" néhány órára.

Az egyetem által nyilvánosságra hozott közleménye szerint Higgs boldog, hogy megkaphatja a díjat. "Szeretnék gratulálni mindenkinek, aki hozzájárult ennek az új részecskének a felfedezéséhez" - tette hozzá a professzor, aki nem csak az akadémiának mondott köszönetet a díjért, de családjának, barátainak és kollégáinak is támogatásukért. Mint írta, reméli, hogy ez az elismerés segít felhívni a figyelmet a felfedező kutatások értékére.

Francois Englert, akit a bejelentéskor sikerült telefonvégre kapni Stockholmban, szintén nagy örömmel fogadta a hírt. "Elképzelhetik, hogy nem túl kellemetlen érzés. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy elismertek ezzel a kiemelkedő díjjal" - mondta a belga kutató.

"Először azt hittem, nem kaptam meg, miután nem láttam a bejelentést" - árulta el, miután a nyertesek nevének nyilvánosságra hozatala egy órát csúszott.

Arra a kérdésre, hogy el tudta-e volna képzelni 50 évvel ezelőtt, amikor belekezdett a kutatásba, hogy egyszer Nobel-díjat kap érte, nemmel válaszolt. Nem azért dolgozik az ember, hogy megkapja a Nobel-díjat - jegyezte meg Englert, hozzátéve ugyanakkor, hogy már akkor is az volt a benyomásuk, hogy valami fontosat csinálnak, amit később más kutatók is felhasználhatnak.

Felidézte, hogy a Higgsszel csak tavaly nyáron találkozott először, amikor a CERN kutatói ismertették a bozon létezésének bizonyításával kapcsolatos elsődleges eredményeiket az intézet genfi központjában.