Elstartolt a járási rendszer

Bő fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon a január elsejével újraindult járási rendszer kialakításával - jelentette ki Navracsics Tibor Zalaegerszegen, a helyi járási hivatal megnyitóján.
Tóth Kata, 2013. január 2. szerda, 12:09
Fotó: Napi.hu

Az államreformnak nem az állam átalakítása a célja, az csupán az eszköz, a cél egy olyan államigazgatás, egy olyan állam kialakítása, amely azokat a polgárokat szolgálja, akiknek az adóforintjaiból működik. Az államnak pedig "nem lehet más célja, minthogy segítse Magyarország polgárainak érvényesülését" - mondta Navracsics Tibor, a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A 2010 óta zajló átalakítási folyamat "nemcsak az intézményépítés, az államigazgatás területén, de a jogalkotásban és az állami működés kultúrájában is újabb és újabb eredményeket ért el". Navracsics Tibor szerint a minisztériumi rendszer, a területi államigazgatás, a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejötte, a kormányablakok rendszerének kialakítása és hálózatának elterjesztése, továbbá az igazságszolgáltatási reform is olyan folyamat, "amelyek a polgárbarát Magyarországhoz, a polgárbarát államhoz vezetnek el minket".

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, nemcsak a járási hivatalok kezdik meg működésüket, de az igazságszolgáltatáson belül a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között, a korábbi munkaügyi bírságokkal közös, elkülönült szervezetrendszerben működik majd. A járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer, jobban koncentrálhatnak a közösségek, polgárok, a helyi közösségi ügyek szolgálatára. Az adósságkonszolidáció révén a felszabaduló anyagi forrásokkal jobban tudják érvényesíteni saját közösségi célkitűzéseiket.

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a megyében hat járás jött létre, 2013 végéig pedig legalább tíz településen működik majd kormányablak. A zalaegerszegi járáshoz 84 település 104 ezer lakója tartozik, kereteiben működik mostantól a zalaegerszegi kormányablak, valamint a zalaegerszegi, a pacsai és a zalalövői okmányiroda. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: "nekünk az volt a feladatunk, hogy segítsük a polgárbarát ügyintézés feltételeinek megteremtését", amelyet a polgármesteri hivatalból ide átkerült dolgozók a korábbi hivatali rendben is jó színvonalon végeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK