Magyarországon a vállalkozások adminisztrációs költsége meghaladja a GDP 10 százalékát, és ezzel jelentős hátrányban vannak más országok vállalkozóihoz képest, ahol ez az összeg a magyarországi harmadára tehető - ismertette az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán beszámolt arról, hogy az Egyszerű Állam Program végrehajtása során 114 lépést határoztak meg a következő évekre, ezek hatására egy átlagos vállalkozás adminisztrációs terhe évi 3 millió forintról 500 ezer forinttal csökken.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a program kedvező a vállalkozásoknak és az államnak egyaránt, mert a felszabaduló forrásokat a gazdasági növekedés elősegítésére, a foglalkoztatás bővítésére lehet fordítani. Az államtitkár kifejtette: a vállalkozások adminisztrációjának csökkentésében fontos, hogy ne legyen felesleges adatszolgáltatási kötelezettség, az engedélyeket a kormányhivatalok rövid idő alatt kiadják. A telephelyek létesítése, a különböző pályázati rendszerek egyszerűbbek lesznek. A versenyképesség növelésében az üzleti környezet átalakítása, a rugalmas foglalkoztatási rendszer létrehozása, a hatékonyabb állami működés megteremtése hoz eredményt - tette hozzá Cséfalvay Zoltán.

A sajtótájékoztatón az NGM államtitkára megköszönte az érdekképviseletek munkáját, amelyet a program kidolgozásához adtak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a megvalósítás követését a program honlapján lehetővé teszik.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke kiemelte: a vállalkozások jövedelemtermelő képessége folyamatosan csökken, a működési feltételek megváltoztatásával lehet a cégek helyzetén segíteni. Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke hangsúlyozta: a programot megvalósíthatónak tartják, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az új jogszabályok alkotásakor ne keletkezzenek további vállalkozói terhek. Dávid Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az amerikai kamara többoldalas javaslatot adott a programhoz, amelyek többsége beépült az elfogadott dokumentumba. Szendrey Szilvia, a Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatója a vállalkozó teher csökkentésében fontosnak nevezte az állami szervek együttműködését, illetve azt, hogy ne legyenek ellenérdekeltek a program végrehajtásában. Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége elnöke rámutatott arra, hogy a fiatalok vállalkozói kedvének növeléséhez hozzájárulhat az adminisztrációs akadályok csökkenése. Mikola Gergely, a Brit Kereskedelmi Kamara elnöke kifejtette, hogy kamarájuk támogatja a versenyképességet növelő programot, mivel az adminisztráció csökkenésével felszabaduló forrásokat a növekedésre lehet fordítani.

Kérdésekre válaszolva Cséfalvay Zoltán elmondta: a 114 intézkedés döntő többsége 2012-ben valósul meg, a program végrehajtásáról megjelent kormányhatározatban a határidők, felelősökkel megjelölve szerepel. Az államtitkár megismételte, hogy a magyar gazdaság az európai gazdaságokhoz, főleg a németéhez erősen kapcsolódik, így a 2012. évi gazdasági növekedési előrejelzésnél a német jövő évi 0,9 százalékos növekedési prognózist vették figyelembe akkor, amikor 0,5-1 százalék közöttire teszik a jövő évi magyar gazdasági növekedést.

Cséfalvay Zoltán nem kommentálta a nemzeti fejlesztési miniszter lemondását. Az államtitkár megerősítette, hogy folynak tárgyalások a tárca és a bankszövetség között, és hamarosan eredmény születhet.