Elszállnak a nyugdíjak - ezt hozhatja a módosítás

A nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével egy csapásra 51 milliárd forint bevételhez jut az állam, ám ennek lesznek következményei is. Ezzel a lépéssel ugyanis nemcsak az történik, hogy effektíve több járulék folyik be, hanem adott esetben több járadékot is kell fizetni.
F. Szabó Emese, 2012. december 12. szerda, 07:08
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A nyugdíjjárulék-plafon eddig a nyugdíjszámításnál éppúgy számított, mint a járulékfizetésnél − az sem mellékes, hogy a plafon nem vonatkozott mindenre, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és a fennmaradó, 8,5 százalék egyéni járulékot a plafon felett is fizetni kellett. A szociális hozzájárulási adó ugyanakkor papíron már nincs közvetlen kapcsolatban a járadékszolgáltatással, mint ahogyan a tb-járulék volt, az állam nem vállal kötelezettséget a nyugdíjfizetésre, csak épp nem módosítja a nyugdíjszolgáltatásról szóló törvényt, hanem fizeti a nyugdíjakat.

Eddig a plafonnak köszönhetően a nyugdíjaknak megvolt a felső határa: ez nagyjából 300 ezer forint. A nyugdíjminimum pedig idén 28,5 ezer forint − de legyen ez is kerek, 30 ezer forint. Ez is elég jelentős eltérés, főleg azok számára, akik a kisebb értékhez közelítő járadékot kapnak.

A plafon eltörlésével azonban a járadéknak sem lesz plafonja. A javaslat szerint jövőre az általános számítási szabályok mellett 372 ezer forint havi átlagjövedelem felett csökkentett mértékben számítják be a bért a nyugdíj-kalkuláció során. Vagyis 372 ezer és 421 ezer forint között a bér 90 százalékát, 421 ezer forint felett pedig 80 százalékát. Az nem derült ki, hogy a 372 ezer már a nettó, vagyis a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló összeg vagy még csak a bruttó bér. Erre kevés támpontot ad a jogszabály, hiszen korábban nem volt ehhez hasonló degresszív számítás a rendszerben.

Ez a számítás a javaslat indoklása szerint fékező erővel bír, vagyis nem szállhatnának el a nyugdíjak. Ám ha csak az állami, kétmillió forintban maximált bruttó bérekből indulunk ki, akkor nagyjából egymillió forint lesz a nyugdíjszámítás alapja, az pedig 660 ezer forint havi nyugdíjat jelent. A versenyszférában pedig ennek a többszörösét is ki lehet adni bérben, vagyis csak kicsit fogja tompítani a degresszió a nyugdíjakat.

Ennek nemcsak társadalmi következményeivel kell szembenézni, vagyis azzal, hogy a minimumnyugdíj hússzorosát, de akár ötvenszeresét is elérheti egy-egy jó helyről nyugdíjba ment munkavállaló járadéka. Aki mellesleg ugyanúgy ingyen fog utazni, mint a minimálbérért nyugdíjat kapó társa.

A nyugdíjkasszát illetően ez komoly megterhelést jelenthet. Az csak az egyik probléma, hogy a kiadások jelentősen megnőhetnek. Emellett sokkal nehezebben lesz tervezhető az alrendszer, ami adott esetben sokkal jobban terheli a kasszát, mint amennyit spórolt az állam a plafon eltörlésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2012.12.14 18:22

T @bogar511: !
Roppant örülök,hogy ÖN bizonyítja be sajátmagáról, hogy mekkora HÜLYE.Az általam keresett bruttóbérből a már közölt személyijövedelem adón kivűl fizettem TB járúlékot is és az csökkentette a nettót. Az hogy ÖN-nek fogalma sincs a valóságról és a kemény hasznos tevékenységről arról én nem tehetek,azt már Simicska megmondta ,hogy mindenkinek alkotmányos joga HÜLYÉNEK lenni,ÖN él ezzel a veleszületett joggal, azt azért higgye el nekem hogy 2000-ben aki hasonló beosztásban hasonló erdményességgel tevékenykedett az esetenként még többet is keresett tőlem.T olasz köszönöm a tényszerü beírását, biztos vagyok abban, hogy épeszü emberek is olvassák a beírásokat. Szivesen összehasonlítanám az előző Orbán kormány idején fizetett adó és járúlék fizetéseket a jelenlegivel és sokan belátnák ,hogy volt időszak amikor arányos volt a teherviselés.Azt nem pontosan tudom hogy ,lehet valaki ennyire tájékozott,hogy megtudja itélni az én 12-évvelezelőtti munkám eredményét ,amikor azt sem tudja miről beszél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2012.12.14 16:16

@olasz: öreghalász nem ez a kategória...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2012.12.14 16:13

@bogar511:
Kedves bogar... megprobalom elmagyarazni, hogy mukodik ez: nehanyan tanultunk (es azota is tanulunk) sokat, versenykepeset, versenyszferaban helyezkedunk el, atlagon felul teljesitunk, ha az erdekek ugy talalkoznak akar egyhuzamban alvas nelkul dolgozunk mondjuk 30 orat, szemben azokkal a naplopo tanulatlan taplokkal, akik az allamtol varjak a segelyt es a kozmunkat, es az intelligenciajuk kimerul Kedves Vezer valaganak nyalasaban, mikozben csak sopankodnak, masokat rangatnanak le a szarba, ahelyett, hogy magukon segitenenek. ez is egy dontes...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2012.12.14 16:08

@oreghalasz: ami azt illeti, 2000-ben a nettó 1.200.000 ért annyit, mint ma a 2-3 milla! Nem sokat tévedtem!
Aki 2000-ben nettó 1.200.000-t vitt haza, az nem tisztességes munka, az biztos! Ne legyen büszke magára, nem érdemelte meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.12.14 15:58

T @bogar511.!!!!!
Nem néhány éve ,értelmesen leírtam,hogy 2000 év- ben. Sajnálom,hogy önnek fogalma sincs kinek az adóján-járulékfizetésén tanultak a parlamentben lévő ingyenélők jelentős része ,nem 16 % volt az adó és nem sírtunk érte,hogy milyen sok,igazságosnak tartottam akkor is ha nekem kellett fizetnem és szerencsére nem kellett igénybe venni az egészségügyi szolgáltatást táppénzt. Azt látom ,hogy ÖN is beillik az utóbbi évek matematikai analfabéták közé .A 2000 évi bruttó bérem 26 098 133 ft volt a jelenlegi adószámítás szerint 4 175 701 ft-ot kellene adóznom ,nagyon sokan vannak akik ennyi vagy több jövedelem után fizetik jelenleg a töredék adót dolgozók 80 %-a nem is keres annyit éves szinten mint amennyivel kevesebb adót fizetnek a felső kategóriában. Látja ezt tartom nagyon igazságtalannak,hogy 3 millió ember a létminimum alatt él ,míg a felső tízezernek tömik a pénztárcáját Nekem soha nem kellett szégyenkezni a munkám eredménye és a jövedelmem miatt.Jelenleg is szívesen beszélgetnek velem a volt dolgozóim is nagyon örülök a jó kapcsolatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html