Eltűntek a cigarettacsempészek Magyarországról?

Öt éve nem volt olyan csekély mennyiségű illegális cigaretta forgalomban idehaza, mint tavaly – mondta egy közelmúltbeli szakmai felmérésre hivatkozva Leopold Róbert, az adóhatóság szóvivője a Magyar Időknek.
Domokos László, 2017. december 9. szombat, 15:19
Fotó: Napi.hu

Eszerint 2016-ban a magyar cigarettapiacnak kevesebb mint öt százalékát adta csempészett vagy hamisított áru, miközben az európai átlagos arány kilenc százalék volt.

Idén is jócskán adott munkát az illegális dohánypiac a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak. A pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók hét hónap leforgása alatt több mint 21 millió szál cigarettát foglaltak le, emellé 7,5 tonna dohány is társult. A jogsértő tételek együttes értéke túllépte az 1,1 milliárd forintot.

A csempészek mostanában is előszeretettel alkalmazzák a régi megoldásokat - mondta Leopold Róbert, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a lapnak. Példaként egy közelmúltbeli röszkei ellenőrzést említett meg. A pénzügyőrök egy Macedó­niából Svájcba tartó teherkocsinál vizsgálódtak, a jármű az okmányok szerint ülőgarnitúrát szállított. A NAV-osok a rakomány röntgenvizsgálata mellett döntöttek, a felvételeken pedig az látszott, hogy a raktérben eltérő sűrűségű anyagok hevernek. A tételes vizsgálatnál kétezer doboz adózatlan cigaretta került elő. Az autók átalakítása, a járművek különféle üregeinek teletömése sem ment ki a divatból.

A Project SUN elnevezésű összegzést - amelyről részleteiben a Tobacco magazin számolt be - a KPMG készítette, felmérve az európai feketepiacot. A tanulmány szerint az illegális cigaretták aránya a teljes fogyasztás kilenc százaléka volt tavaly Európában, ami 48,3 milliárd szálat jelentett. A kutatás szerint Magyarországon a fogyasztás 4,3 százalékát adta hamis vagy csempészett áru, ilyen alacsony arányt pedig a korábbi öt esztendőben nem jegyeztek fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.12.09 18:21

a feketepiacot csak becsülni lehet nincsenek megbízható, egzakt adatok.

tehát vagy alábecsüljük vagy tényleg csökkent, ezt senki sem tudja megmondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html