Schering Gábor, a párt gazdasági kabinetjének vezetője szerdán a nemzetgazdasági miniszter néhány órával korábban elhangzott nyilatkozatára reagált. Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón egyebek mellett arról szólt, hogy Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna.

Az ellenzéki politikus szerint ezt legfeljebb csak viccként tudják értékelni a Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló, Matolcsy György által vasárnap este benyújtott törvényjavaslat alapján, amely szerint a jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni. Scheiring Gábor az előterjesztés kínos magyarázatának tartja, hogy a 2011. tavaszi konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok ennél a javaslatnál is szigorúbb utasításokat tartalmaznak.

Mint mondta, a növekedési tervvel kapcsolatban eddig csak egyetlen konkrétumot hallottak, Orbán Viktor korábbi kijelentése szerint a jegybanki devizatartalékot használnák fel a növekedés finanszírozására. Scheiring Gábor szerint azonban Matolcsy György szerdán, a miniszterelnököt "meghazudtolva" beismerte, hogy ez az elképzelés megvalósíthatatlan, helyette pedig egy "újabb ködös ötletet" dobott be arról, hogy a jegybank forint alapon finanszírozza a növekedést. "Ezt nem tudjuk másképp értelmezni, minthogy esetleg a bankóprés beindítását tervezi Matolcsy György" - fűzte hozzá.

Az LMP képviselője előterjesztésének visszavonását kérte Matolcsy Györgytől arra hivatkozva is, hogy abban kétharmados többség mögé rögzítenék azt az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely a kabinet "visszafelé elsült fegyvere" lett. Scheiring Gábor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jelenlegi kabinet így akarja megkötni a következő kormányok kezét.

Az ellenzéki politikus összességében alkalmatlannak nevezte az ország gazdasági irányítóit arra, hogy új alapokra helyezzék a gazdaságot. Scheiring Gábor szerint örülhetünk, amennyiben Magyarország jövőre el tudja kerülni a recessziót, vagyis az LMP még mindig túlzottan optimistának tartja a Matolcsy György által várt 0,5-1 százalékos gazdasági növekedést. Az LMP képviselője ezért mielőbbi új költségvetés kidolgozását sürgette a kormánytól.