Energiahivatal: lesz elég földgáz

Megfelelő lesz a földgázellátás a fűtési szezonban, a magyarországi földgáztárolókban 3,7 milliárd köbméter gázt tárolnak, ebből 920 millió köbméter a biztonsági tartalék, amely váratlan helyzetre áll rendelkezésre - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kommunikációs igazgatója az M1-en.
MTI, 2016. október 25. kedd, 10:49
Fotó: Napi.hu

Scherer Zsolt hozzátette: az idén betárolt földgáz mennyisége 13 százalékkal haladta meg a tavalyit, a 2014-es mennyiségtől azonban némileg elmarad. Ennek egy jogszabályváltozás az oka, amely előírta a lakossági szolgáltatóknak, hogy az elmúlt 10 év legmagasabb téli fogyasztásának 60 százalékát helyezzék el a kereskedelmi tárolókban.

Kiemelte: Magyarországon a gázutánpótlás folyamatos, az ország nagy tárolókapacitással rendelkezik.

Scherer Zsolt szerint bár időről-időre felvetődik a kérdés, hogy a gáztárolás költségei miatt szabad-e ekkora mennyiségű földgázt betárolni, a kiszámíthatatlan időjárás, illetve olyan rendkívüli viszonyok miatt, amikor a vezetéken nem érkezik elegendő gáz, a lakosság és a gazdaság számára is az adja a biztonságot, hogy a tárolókban megfelelő mennyiségű gáztartalék van.

HOZZÁSZÓLÁSOK