Engedélyezték a földvásárlási moratórium meghosszabbítását

Az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, hogy engedélyezi Magyarország számára a termőföld-vásárlási moratórium, vagyis a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárok és valamennyi jogi személy termőföldszerzésének korlátozására vonatkozó átmeneti időszak meghosszabbítását három évvel.
MTI-Eco, 2010. december 20. hétfő, 16:26
Fotó:

A bizottság az átmeneti időszak meghosszabbítását a Magyarország által szolgáltatott információk alapján hagyta jóvá, amelyek "rávilágítottak arra, hogy a hosszabbítás nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel" - áll a témáról kiadott brüsszeli közleményben.

Az Európai Bizottság "egyben felkéri Magyarországot, hogy fokozza a folyamatban lévő mezőgazdasági reform befejezésére tett erőfeszítéseit, különösen pedig hogy érjen el haladást más intézményi tényezők, mint például a kárpótlási folyamat lezárása tekintetében".

A témában illetékes biztos, Michel Barnier kijelentette: "Azért engedélyezzük Magyarország számára az átmeneti időszak további három évvel történő, egyszeri meghosszabbítását, mert hiszünk benne, hogy így képes lesz felkészülni a teljes körű liberalizációra, amelynek révén azután a magyar mezőgazdasági ágazat az unió belső piacának minden előnyét élvezni tudja."

A brüsszeli közlemény emlékeztetett arra: kérelmében Magyarország rámutatott, hogy az átmeneti időszak meghosszabbítására azért van szükség, mert továbbra is jelentős különbségek állnak fenn a mezőgazdasági termelők jövedelemszintje, valamint a termőföldek ára tekintetében Magyarország és a 2004 előtt csatlakozott tagállamok között.

"A jelek szerint a globális válság az átlagnál súlyosabban érintette a magyar mezőgazdasági ágazatot: a mezőgazdasági reáljövedelmek 2009-ben számottevően nagyobb mértékben csökkentek, mint az EU más tagállamaiban (mintegy 30 százalékkal, szemben a mintegy 12 százalékos uniós átlaggal). A helyzetet tovább súlyosbították a rendkívül rossz hitelfeltételek" - áll a közleményben.

A Magyarországot érintő "további, sajátos tényezők között szerepelt a földtulajdonlás konszolidációjának lassú előrehaladása a mezőgazdasági földterületek piacán, valamint a kárpótlás és a privatizáció hosszantartó és még mindig befejezetlen folyamata".

A bizottság hangoztatta: mivel az átmeneti időszak csak egyszer hosszabbítható meg, Magyarországnak az eddigieknél eredményesebben kell kihasználnia a hátralévő időszakot.

Brüsszel szerint "elengedhetetlen, hogy az ország haladást mutasson fel a mezőgazdasági piacok fejlődését befolyásoló intézményi tényezők, köztük az alábbiak tekintetében: a mezőgazdasági termelők hitel- és biztosítási lehetőségeinek javítása; a kárpótlási folyamat befejezése; a tulajdonjogokkal kapcsolatos jogbiztonság megteremtését célzó eljárások véglegesítése.

Az uniós végrehajtó testület azt is javasolta Magyarországnak, hogy "tekintettel a mezőgazdasági piacok jövőbeli elkerülhetetlen liberalizációjára, mérlegelje a külföldiek tulajdonszerzésére vonatkozó korlátozásoknak az átmeneti intézkedések fennmaradó alkalmazási ideje alatti fokozatos enyhítését".

HOZZÁSZÓLÁSOK