Ennyi orvos mondana le a hálapénzről

A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint Az orvosok körülbelül kétharmada akar belépni a zöldkeresztes mozgalomba vállalva, hogy - dupla bérért cserébe - nem fogad el hálapénzt - olvasható a pénteki Népszabadságban.
NAPI, 2011. január 7. péntek, 07:39
Fotó:

A Magyar Rezidens Szövetség által készített hatástanulmányt szerint a gyermekgyógyászok kilencven százaléka azonnal kitűzné a zöld keresztet, a hálapénzes szakmák közül pedig a nőgyógyászok a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben - mondta a Népszabadságnak Papp Magor, a szövetség vezetője.

A cikk beszámolt arról, hogy a Magyar Rezidens Szövetség számításai szerint a tapasztaltabb orvosok esetében havi nettó 350 ezer forintos bért jelentene, ha belépnének a mozgalomba.

A Népszabadság emlékeztetett arra, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke több fórumon is szóvá tette nemtetszését és a kezdeményezés az orvostársadalomban is heves vitákat váltott ki.

A MOK elnöke egyebek mellett azért utasítja el a javaslatot, mert álláspontja szerint súlyos bérfeszültséget okozna, ha a zöld kereszt miatt egy pályakezdő fizetése több lehetne, mint egy javakorabeli orvosé.


Papp Magor a napilapnak erre úgy reagált: ők nem csak a kezdő orvosokra, hanem a már az évtized óta pályán lévőkre is kiterjesztenék a zöldkeresztes mozgalmat. Kitért arra: a 2011-es költségvetésben nincs néhány tízmilliárdos átcsoportosítható összeg e célra, de a tárca szakállamtitkársága keres forrást.

HOZZÁSZÓLÁSOK