Pénteken közzétette a kormány a közérdekű adatigénylések teljesítéséért megállapítható költségtérítések mértékéről szóló rendelet tervezetét - írja a K-Monitor blogja. Erre azért volt szükség, mert a nyáron elfogadott, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása egyebek mellett kiterjesztette az adatigénylések teljesítéséért kérhető költségek körét. A szabályozás október elsejétől lenne hatályos.

A nyilvánosságra hozott tervek szerint a következő költségek számolhatók fel:

  • 10 oldal fölött számítható fel másolási költség színes másolásért 25 forint/oldal, fekete-fehér másolásért 5 forint/oldal
  • optikai adathordozón nyújtott másolásért 580 forint/adathordozó
  • postázásért a postaköltség
  • munkaerő-ráfordítás akkor számolható fel, ha az meghaladja a 8 munkaórát, ebben az esetben is legfeljebb 1100 forint/óra lehet a költség

A munkaerő-ráfordítás az adatok felkutatását, rendszerezését, másolását jelenti. Tízezer forint fölötti költségek esetén az adatigénylés teljesítése a költségek előzetes megtérítéséhez köthető - írja a k.blog.hu. (A korábbi gyakorlat szerint jóval magasabb oldalszám fölött tekintették a bíróságok elfogadhatónak, hogy az adatgazda költségtérítést kérjen.)

A K-Monitor ugyanakkor felhívja a figyelmet a szlovák modellre, amely szerint Szlovákia minden közpénzes szerződést automatikusan nyilvánosságra hoz, egy ilyen megoldással pedig - jegyzi meg a blog - hosszú távon még spórolna is a magyar állam.

A költségtérítés kiterjesztésén túl az adatgazda a jövőben:

  • Ráfoghatja szinte bármire, hogy olyan döntés-előkészítő anyag, amely a jövőben valamilyen döntés előkészítésére használható, így nem nyilvános (eddig a döntéshozatalt követően erre nem lehetett hivatkozni). A rendelkezés elfoglalásával például a Daimler vizsgálat adatai se kerülhettek volna nyilvánosságra.
  • Szerzői jogvédelem alatt álló anyagokba (pl. egy állami pénzből rendelt Századvég- vagy egy Hagyó-féle BKV tanulmány) csak betekinteni lehet, de nem kell elektronikusan megosztani.
  • Anonim adatigénylések elutasíthatóak.
  • Megismételt adatigénylések elutasíthatóak (akár olyan esetben, amikor valaki azért ismétli meg, mert nem érkezett kielégítő válasz).
  • Az EU-ban vagy másik tagállamban előállított adatok kiadásához az EU vagy a tagállam hozzájárulása kell (ez az adatszolgáltatás végtelen lassításához vezet, ráadásul alig van ma valami, ami nem az EU pénzéből készül, így könnyen találhatunk majd valamilyen hivatkozási alapot erre a passzusra) - olvasható a K-Monitor blogján.