Ennyivel finanszírozza a lakosság az államot

Júliusban 143 milliárd forinttal, az év eleje óta pedig közel 1291 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, amely július végén 6358,6 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán az MTI-vel.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 9. szerda, 16:58
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a lakossági vásárlásoknál folytatódik az elmozdulás a hosszabb futamidejű állampapírok felé, ami az állam hosszú távú céljainak is megfelel, ezzel ugyanis növekszik az adósságfinanszírozás biztonsága - írták.

Júliusban a kötvények közül az inflációkövető, 3 és 5 éves futamidejű, 3,55 és 3,8 százalékos éves kamatozású prémium magyar államkötvények (pmák) eladása emelkedett legjelentősebben. Emellett a 2,5 százalékos éves kamatot biztosító kétéves magyar állampapírt is szívesen vásárolták.

A féléves állampapírok értékesítésének üteme tovább lassult, ugyanakkor a kamatozó kincstárjegy állománya a március óta tartó megtorpanást követően júliusban jelentősen emelkedett.

A pmák állománya 80,2 milliárd forinttal nőtt, július végén 1607,8 milliárd forint volt.

Az állampapír-állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy állománya 111,3 milliárd forinttal, 3088 milliárd forintra nőtt.

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapír-állományban a deviza állampapírok állománya 123,4 milliárd forintot tett ki július végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK