Az adóslista élén változatlanul a Honvédkórház áll, adóssága immár az 5,5 milliárd forintot is meghaladja, az egy havi növekedés 348 millió forint volt. Több mint 3,5 milliárd forint a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, ahol a havi növekmény 130 millió forintot tett ki. A 3 milliárdot közelíti a kifizetetlen számlák értéke a Békés megyei kórházban, ahol szintén130 millió forint volt a havi gyarapodás.

Az éllovasok között található a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Gyula kórház is 2,2 milliárd forintos adósságával. További 17 kórház tartozik egymilliárd forintnál nagyobb összeggel a beszállítóinak.

A szeptember 30-ig lejárt tartozásállomány (45 milliárd forint)  konszolidációját múlt héten jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A 45 milliárdot november 30-ig automatikusan utalják az intézményeknek, ezt a pénzt csak a lejárt adósságaik kifizetésére fordíthatják  Az adósságkonszolidáció részként további 15 milliárdra hatékonyságnövelő programokkal pályázhatnak a kórházak. A kórházi adósság növekedése kapcsán az államtitkár az intézményeknél lévő tízmilliárd forint fölötti készpénzállományra is felhívta a figyelmet.

A friss adatok úgy tűnik igazolják azokat az információkat, melyek szerint a kórházak az elmúlt hónapokban - elsősorban nyilvánvalóan a várható adósságrendezés miatt - tartalékolásba kezdtek  - kommentálta az összesítést lapunk kérdésre Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A november végi konszolidáció kapcsán úgy fogalmazott, természetesen a beszállítók számára megnyugtató a hír, ám látható, hogy ez az összeg hiányzik a finanszírozásból, azaz ahhoz, hogy megakadályozzák az adósság újratermelődését, ezt a volument be kellene építeni az egészségügy büdzséjébe.