Érdemes csinálni a fesztivált az országban

Az évente négy-hat millió látogatót vonzó magyarországi fesztiválok az államnak is egyre nagyobb bevételeket hoznak, így támogatásuk kiemelt feladat – ennek rendszere azonban eddig szinte átláthatatlan volt.
NAPI, 2006. augusztus 1. kedd, 07:42
Fotó:

A kiszámíthatóság érdekében (a szervezők nyomására) a kulturális tárca 2005 végén létrehozta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kiemelt kulturális események ideiglenes szakmai kollégiumát. Ez a 2006-os események támogatására 1,2 milliárd forintot osztott szét pályázatain, amit idén még 300 millió forint egészített ki. A fesztiválokra további támogatást lehet szerezni az NKA szakkollégiumaitól, a kulturális miniszter keretéből (1,8 milliárd forint), valamint közvetve juthat a szabadtéri színházak 300 milliós keretéből is -írja a NAPI Gazdaság.

A szétaprózottságot jól mutatja, hogy korábban a szervezők az NKA-n kívül a gazdasági tárcától, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumtól (ICSSZEM), a regionális fejlesztési tanácsoktól és a nemzeti fejlesztési terv regionális operatív programjaihoz (rop) kapcsolódóan igényelhettek támogatásokat - derül ki Inkei Péter (az NKA említett kollégiumának vezetője), valamint Hunyadi Zsuzsa és Szabó János Zoltán megjelenés előtt álló, Fesztivál-világ című könyvéből. A fesztiváltámogatások 2005 előtt jellemzően a turizmusfejlesztésért felelős kormányzati szervekhez kapcsolódtak, csakhogy ezek fokozatosan megszűntek és regionális szintre terelődtek.

Így a fő kormányzati támogató ma az NKA: az alap 2005 júliusa és 2006 júniusa között 112 fesztiválnak összesen csaknem 1,5 milliárd forint támogatást nyújtott (csak a 2 milliónál nagyobbakat figyelembe véve). A már megszűnt ICSSZEM 2006 elején még döntött 29 ifjúsági fesztivál támogatásáról, emellett a hét regionális fejlesztési tanács és a főváros kereskedelmi és turisztikai bizottsága is osztott pénzt, több mint 200 pályázaton. A kormányzat által támogatott fesztiválok rangsorát hagyományosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezeti (idén 180 millió forint), a második a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál (100 millió), a harmadik pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó (66 millió).

A Sziget-fesztivál támogatása busásan megtérül az államnak; idén és tavaly is 100 millió forint központi költségvetési támogatást kap (2005-ben az ICSSZEM-en, 2006-ban az Oktatási és Kulturális Minisztériumon keresztül) - tájékoztatta a lapot a Kormányszóvivői Iroda. Emellett tavaly 3 millió forint regionális és 8 millió forint fővárosi támogatást kapott a Sziget, az utóbbit az idén is - tudták meg Marinka Csabától, a fesztivál pr-vezetőjétől. Ugyanakkor tavaly a fesztivál 385 ezer látogatója - a KPMG felmérése szerint - 6,3 milliárd forintot költött, az adóbevétel pedig megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Idén az összköltés elérheti a 7 milliárd forintot.
A Művészetek Völgye mára regionális fesztivállá nőtte ki magát: az érintett Balaton-felvidéki falvak - Kapolcs, Monostorapáti, Pula, Taliándörögd, Öcs és Vigándpetend - idén 199 millió forintból tervezik lebonyolítani a tíznapos rendezvényt. Kétmillió forint még hiányzik, ezt remélhetőleg magánfelajánlások pótolják majd - mondta a NAPI Gazdaságnak Hegedűs Miklósné, a fesztivál gazdasági igazgatója. Az összes állami támogatás 62 millió forint, ebből az NKA 47 milliót ad, a többi a közép-dunántúli regionális fejlesztési tanácstól, a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárcától, valamint a veszprémi önkormányzattól jött össze. Szponzoroktól és magánfelajánlásokból 92 millió folyt be, a saját bevételekből pedig 43 millióra számítanak.

A BudaFest nyári zenei fesztivál idei költségvetése 140 millió forint - mondta az újságnak Ottó Ildikó, a szervező V.I.P. Arts Kft. ügyvezetője -, ez harmadrészben NKA és a főváros nagyrendezvény-keretéből áll össze, egyharmad a céges támogatás és egyharmad a jegybevétel. Az Operaházban, a Bazilika előtti Szent István téren és a Hilton Dominikánus Udvarában megrendezett eseményeket évek óta ugyanazok a vállalatok támogatják, számukra a produkciós iroda elsősorban budapesti óriásplakátos megjelenést biztosít. A borsosabb operaházi jegyeket 70-80 százalékban külföldi érdeklődök vásárolják, a másik két helyszínen a magyar közönség aránya 50 százalék.

A Magyar Haydn Társaság idén kilencedszer rendezi meg nemzetközi fesztiválját a fertődi Esterházy-kastélyban. Az exkluzív koncerteket a helyszínen egyszerre száznál kevesebb érdeklődő hallgathatja, ám azokat a Magyar Rádió rögzíti és néhányat az European Broadcasting Unio nemzetközi hálózatában is sugároznak majd - mondta Malina János, a társaság elnöke, a Haydn-Eszterháza 2009 Programiroda vezetője. A fesztivál költségvetése idén 35 millió forint, ebből 25 milliót a kulturális tárca és az NKA biztosít. A programirodát - Eszterháza zenei arculatának kialakítására, Haydn halálának 2009-ben esedékes 200. évfordulójának előkészítésére - tavaly hozta létre a kulturális minisztérium, a Hungarofest Kht. keretein belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK