A Napi Gazdaság cikke

Az utóbbi hetekben ismét fölmerült, hogy a közmunkaprogramokban foglalkoztatottaknak és az Út a munkához programban közcélú munkát végzőknek milyen egyéb, értelmes és értékteremtő munkákat lehetne még adni. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) például már többször megkereste az SZMM-et és az FVM-et is az állami erdőkben indított erdőművelési közmunkaprogram mintájára szervezett, de a magánerdőkben megvalósítani tervezett közfoglalkoztatási program ötletével.

Legutóbb mindkét tárcától azt a választ kaptuk, hogy vizsgálják a jogi lehetőségeket, hogyan lehetne megoldani a program elindítását - mondta a Napinak Sárvári János, a szervezet ügyvezető elnöke. Az elképzelések szerint a közmunkások csak a magánerdőkben elvégzendő közcélú feladatok - szemétgyűjtés, erdők rendbetétele - elvégzésében vennének részt, ha sikerülne az állami erdőművelési programhoz hasonló finanszírozási hátteret is kialakítani. Országosan mintegy 1300 tartós munkanélkülinek tudnánk szezonális munkát biztosítani, olyan területeken is, ahol nincs állami program - mondta Somogyvári Vilmos, a MEGOSZ programvezetője.


A szervezetnél formálódik egy, az illegális fakitermelés elleni harcot a közfoglalkoztatással összekötő elképzelés is. E szerint együttműködést javasolnának az önkormányzatoknak, hogy a tulajdonukban, bérletükben lévő településkörnyéki területeken közmunkások bevonásával energiaerdők telepítéséhez adnának szakmai segítséget, telepítési támogatást pedig igényelhetnének a helyhatóságok az ÚMVP-ből. A program része lehetne, hogy a telepítésben közreműködők megkaphassák az onnan kitermelt fát szociális juttatásként, így hosszabb távon mérséklődhetne a falopások okozta kár is. A szervezet az ősszel fölméri, hogy lenne-e önkormányzati részről fogadókészség az ötletre, és még számos részlet is kidolgozásra vár, ezért eddig még nem próbáltak kormányzati támogatást kérni a megvalósításhoz. Az erdőművelési közmunkaprogram többéves múltra tekint vissza, és évente növekszik nemcsak a költségvetése, de a foglalkoztatottak, valamint a munka melletti képzésben részesülők száma is.

Az idén 2,3 milliárd forintból csaknem háromezer ember 6-8 hónapos foglalkoztatása valósul meg 19 erdészetben. A program költségvetéséhez az SZMM 760 millió forinttal, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egymilliárddal, az agrártárca 100 millióval járult hozzá, 400 millió forint pedig a pályázó erdészetek önrésze. Ezen túlmenően a HM kezelésében lévő három erdőgazdaság is szervez közmunkaprogramot, 2009-ben összesen 230-240 közmunkást foglalkoztatva, a környezetvédelmi és vízügyi tárcához tartozó nemzeti parkok és vízügyi igazgatóságok pedig 400 millió forintból mintegy 500 közmunkásnak biztosítanak erdőápolási, élőhely-rekonstrukciós, allergénnövény-irtási munkákat.