Erdőket tarolt le a vihar a Bükkben és a Mátrában

Mintegy 23 ezer köbméternyi fát döntött ki a viharos szél az elmúlt héten az Egererdő Zrt. területén, a Bükk nyugati részén és a Mátrában - mondta a társaság erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese.
MTI, 2014. május 23. péntek, 09:28
Fotó: Napi.hu

Ugyan a károkat még nem összesítették, de az ítéletidő jelentős veszteséget okozott a Mátrában, a Nyugat-Bükkben és a Heves-Borsodi Dombságon mintegy 75 ezer hektárnyi területen gazdálkodó erdészeti társaságnak - közölte Urbán Pál. Elmondta: a helyenként 80-100 kilométeres óránkénti sebességű szél olykor egész erdőrészeket letarolt.

A Bükk nyugati részén, összesen 20 ezer köbméternyi fát döntött ki a vihar; a legnagyobb károk Felsőtárkány, Bükkzsérc és Cserépfalu környékén keletkeztek. A Mátrában pedig mintegy háromezer köbméternyi fa esett áldozatául a viharos szélnek.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az erdőtörvény előírja számukra a károsodott erdőrészek felújítását. A kár csökkentése érdekében, a természetvédelmi hatóságok hozzájárulásától függően, a kidőlt fákat feldolgozzák - mondta.

Hozzátette: ugyan folyamatosan végzik az erdei turistautak felújítását, ám a vihar utóhatásaként további fakidőlésekre kell számítani. Ezért arra kérik a kirándulókat, hogy fokozott figyelemmel túrázzanak.

Az állami tulajdonú társaság éves árbevétele eléri a 3 milliárd forintot. Közvetlenül 320 embernek, a kapcsolódó vállalkozásokban keresztül több ezer embernek biztosítanak munkát - mondta Urbán Pál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2014.05.23 11:37

@juliann: Kell is a tűzifa, a gáz még most, a rezsicsökkentés után is sokaknak drága, ezért lesz kereslet a fára.

Lássuk a jót is a dologban: a kidőlt fák eltávolítása sokaknak hetekre munkát ad.

A természetes erdő működésébe szinte "bele vannak kalkulálva" az ilyen események, a vihar után az erdő regenerálódik és megújul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.05.23 10:34

Lesz ebböl tüzifa is ,nem úgy mint Franciaországban !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html