Érik a lex Lázár - törvény tilthatja a lézerblokkolókat

Az LMP által benyújtott törvénymódosítás tiltaná a járművek sebességmérésre használt berendezések befolyásolásra alkalmas eszközök (lézerblokkolók) használatát. Az indoklás szeirnt az uniós más országaiban is így szokás, és nem utolsó sorban olcsóbbá válna az állami gépkocsipark fenntartása.
Papp Zsolt, 2011. február 11. péntek, 15:18
Fotó:

A LMP a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását kezdeményezte, amelyben arra tesznek javaslatot, hogy az országgyűlés mondja ki az a sebességmérő berendezések befolyásolására és jelzésére alkalmas, a gépjárművekre szerelhető eszközök (köztük a lézerdetektorok és a lézerblokkolók) használata.

Ezen berendezések a kereskedelmi forgalomban ma legálisan hozzáférhetőek és legálisan alkalmazható eszközöknek az egyetlen lehetséges felhasználási módja a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó, másokkal szemben a törvény teljes szigorával alkalmazott és a közlekedésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú szabályoknak az elkerülése - fogalmaz az LMP.

A párt szerint Nyugat-Európa szinte minden országában tiltott ezek használata, a sebességtúllépőkkel szemben a magyarhoz hasonló, kimentést nem tűrő felelősséget érvényesítő közlekedésbiztonsági szabályozást alkalmazó országokban (mint Ausztria vagy Franciaország) pedig elképzelhetetlen azok legális használata. A törvényjavaslat elfogadásától egyben az állami és önkormányzati intézmények gépkocsiparkjának olcsóbb fenntartása is várható, hiszen sajnos arra is van példa, hogy szolgálati járműveket szerelnek fel ilyen, akár többszázezres értékű eszközökkel - utalt az LMP az Index.hu, azon cikkére, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lázár János, Fidesz-frakcióvezető számára közpénzből bérelt Audi S8-as hasonló berendezéssel van ellátva.

HOZZÁSZÓLÁSOK