Erősebb forinttól búcsúzhatunk?

A jelenlegi helyzetben sem tartják indokoltnak a korábbi 250-260 forintos várható euróátváltási sáv módosítását a Napi által megkérdezett elemzők. A gond inkább az lehet, hogy még korai erről beszélni, hiszen komoly reformok nélkül esélyünk sem lesz arra, hogy teljesítsük az ezekhez szükséges feltételeket.
Deák Bálint, Major András, 2009. február 5. csütörtök, 08:59
Fotó:

Nem gondolom, hogy a korábban elképzelt 250-260 forintos euróátváltási sávon változtatni kellene a jelenlegi árfolyamszintek miatt - mondta lapunk megkeresésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Ugyanezen a véleménye van Nyeste Orsolya, az Erste stratégája is, míg a Takarékbank elemzője szerint korai erről beszélni, hiszen nagyon távol van az ország az eurótól.Török szerint a 300 forint feletti árfolyam nem lesz sokáig jellemző, a következő hónapokban 270-280 forintos szintig vissza fog erősödni a magyar deviza az euróval szemben. Ráadásul amikor világossá és hitelessé válik a magyar eurócsatlakozási menetrend, az mindenképpen erősíteni fogja a magyar devizát. Ez ugyanis tőkebeáramlást okozhat, mivel egy ilyen váltással nemcsak a deviza, hanem a kamatszint, az állampapírpiac is konvergál az eurózónához.

Forinterősödést hozhatna a hiteles terv

Nagy kérdés persze a csatlakozás időpontja, hiszen a közeli jövőnek tekinthetjük 2012-t és 2014-et is - teszi hozzá Török. Suppan Gergely kifejtette, az a legnagyobb probléma, hogy egyelőre nincs realitása annak, hogy a közeljövőben Magyarország teljesítse a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Ez elsősorban az államháztartás hiányára vonatkozik, amelynél a magas GDP-arányos deficit csökkentése nagyon nehéz lesz a jelenlegi magas kamatfizetési terhek és a lassuló gazdaság mellett. Ehhez mindenképpen strukturális reformokra lesz szükség, hiszen ellenkező esetben a hiány lefaragásához minden évben újabb megszorítások kellenek. Ráadásul az infláció jövőre hiába csökken két százalék körülire, ha az unióban három országban defláció lesz, ez sem lesz elég a csatlakozáshoz. Suppan szerint tehát még korai lenne arról beszélni, hogy milyen árfolyamon lehetne csatlakozni az eurózónához, amennyiben azonban valóban hiteles tervvel tudna előállni a kormány, az biztos forinterősödést eredményezne. A szlovákok példája azonban azt is jól mutatja, hogy még az utolsó pillanatban is változtathatnak az árfolyamon.

Nyeste Orsolya szerint sem kell a jelenlegi helyzet alapján feltétlenül elfelejteni a korábbi 250-260 forintos átváltási szintet, bár ebben a sávban korábban sem voltak teljesen biztosak. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a korábbi forintsáv közepét is gyengének tartották a csatlakozás szempontjából (282,36 forint volt), most pedig ennél is rosszabb a magyar deviza helyzete.A jelenlegi, feszültségekkel terhes helyzetben nehéz lenne megmondani, hogy milyen euróárfolyam lesz a magyar gazdaság egyensúlyi árfolyama - közölte Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. Az elemző szerint versenyképességi szempontból mindenképpen a korábban szinte konszenzusnak tartott 250-es szintnél gyengébb forint lenne kedvező. A forint esetében az igazi stabilizáló erőt a Generalinál is abban látják, ha a kormányzat valódi, reformértékű lépéseket jelentene be és azok végrehajtását szoros határidőkkel el is kezdené.

Bizonytalan makropálya

A belépéshez jelenleg is elérhetőnek tűnik a 250-260 közötti euró/forint átváltási árfolyam - mondta el Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese a Napinak. A társaságnál továbbra is lehetségesnek tartják a 2012-es euróbevezetést, bár valószínűbb a 2013-as időpont - tette hozzá a kutató.

Arról, hogy milyen átlagos euró/forint árfolyam várható az idei évre, még a GKI berkein belül is eltérőek a vélemények. A legutóbbi hivatalos prognózis még 255 forintos eurót tartalmaz, de a 270 forintos szint körüli átlag valószínűbb erre az évre - mondta a szakember, aki szerint az ERM II-es tagságnak önmagában forinterősítő hatása lenne.

Az a régebbi cél, hogy 260-270-es euró/forint árfolyamszinttel tudunk majd csatlakozni, inkább a 270 körüli szintre tolódik el Zádor Márta, az Ecostat főigazgató-helyettese szerint. A kutató szerint nem lehet makrogazdasági prognózist készíteni az elkövetkezendő 1-2 évre. Az egyensúlyi árfolyam meghatározásához a kamatkülönbözetre és a kockázatkerülésre kellene becslést adni, ami most lehetetlen.

A nominális konvergenciakritériumok feladására nyilván nem kerül sor az euróövezetben, de bizonyos fokú rugalmasság nélkül az eurózóna működése nem képzelhető el - véli az Ecostat szakembere. Izland gyorsított eljárással történő felvétele is arra bizonyíték, hogy vannak rendkívüli helyzetek. Egyfajta átmeneti megoldásként szóba jöhetne, ha soron kívül felvennék az országot az ERM II-be, de speciális szerződéssel, ami tartalmazná, hogy mely reformokat kell mindenképpen végigvinnünk még az előtt, hogy a tényleges euróövezeti csatlakozás létrejön - teszi hozzá. Ez mindenkinek olcsóbb lenne - fogalmazott Zádor. A hitelezéssel való segítségnyújtás csak időleges megoldás, mert pont azt növeli, ami miatt a válságunk kialakult: a devizakitettségünket - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK