Erőt adhat a forintnak az adósságcsökkentés

A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő - főleg a nyugdíjrendszert érintő - intézkedések révén jelentősen csökkenhet a magyar államadósság-ráta - vélekedtek keddi értékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik ugyanakkor hosszabb távon megnövekedett finanszírozási kockázatokat is látnak.
MTI-Eco, 2010. november 2. kedd, 12:06
Fotó:

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által ügyfeleknek kedden összeállított áttekintés felidézi, hogy a kormány feltételezése szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe. Ha ez megvalósul, azzal a hazai össztermék (GDP) 9 százalékának megfelelő vagyon kerülne át állami kezelésbe. A vagyon jelentős részének adósságcsökkentésre történő felhasználásával a JP Morgan számításai szerint a GDP-arányos közadósságráta a jelenlegi 82 százalékról 77 százalékra csökkenhetne.

A ház elemzői szerint a nem forinteszközökben, valamint részvényekben fekvő vagyon átváltásával még tovább csökkenhet az adósság, és felhajtóerőt adhat a forintnak is. A JP Morgan számításai szerint ugyanakkor az egységes jövedelemadó bevezetése, valamint a válságadók kifutása okozta bevételkiesés 2013-tól a GDP-érték 2-3 százalékával növelheti az államháztartási hiányt, éppen akkor, amikor tetőzik az adósságtörlesztési teher.

HOZZÁSZÓLÁSOK