Erre várt sok nyugdíjas - végre tiszta víz kerül a pohárba

Várhatóan két hét múlva megkezdheti működését a közérdekű nyugdíjas-szö­vetkezetek érdekképviseleti szerveze­te - mondta a Magyar Nemzetnek Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő, aki szerint sok az ügyeskedő, ezért össze kell fogni a becsületesen működő szer­vezeteket.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 5. kedd, 07:34
Fotó: Pixabay

Miután mostanáig 74 nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, és a múltban bő­ven voltak rossz tapasztalatok a szövet­kezeti rendszerre rárepülő ügyeskedők­kel, úgy gondolták, össze kell fogni a becsületesen működő szer­vezeteket - mondta Karácsony. Erre szavai szerint azért is nagy szükség lenne, mert egy­re több kisebb-nagyobb vállalkozást ér­dekelne az adózási szempontból kedve­ző - nem kell fizetni bizonyos járuléko­kat - foglalkoztatási forma, csak éppen nem tudják hová forduljanak.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szö­vetségének (NYOSZ) elnöke a lapnak arról beszélt, hogy az általuk létreho­zott közérdekű nyugdíjas-szövetkezet egyelőre egy országos hálózatot mű­ködtető kereskedelmi vállalkozással, il­letve egy szintén országos hatáskörű in­tézménnyel áll szerződésben. Az előbbi esetben értelemszerűen kereskedelmi munkát kell végezni, az utóbbi szer­vezetnél pedig személyes jelenlétet is igénylő területi ügyfélkapcsolati mun­káról van szó. (Nagy a nyomás most a nyugdíjasokon.)

Elmondta, számos nyugdíjas vállalkozót már kiközvetítettek, de a szerződött vállalkozások körét egyelőre nem szeretnék bővíteni, hogy megfelelő rutint szerezzenek az ügyin­tézésben - számol be az MTI.

Külön is vitatott a pedagó­gusok foglalkoztatása: a szövetkezeten keresztül vállalt iskolai munkával kapcsolatosan ugyanis egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot - írta a lap. Heller Alajosné pedagógiai szakértő, a Baranya megyei Nyugodt Erő Közér­dekű Nyugdíjas-szövetkezet elnöke sze­rint hiába közve­títené ki a szövetkezet a tanárt az isko­lának, az nem szerződhet vele, mert az ágazati jogszabályok értelmében csak munkaviszonyban vagy közalkalmazot­ti státusban lehet pedagógusokat alkal­mazni. Vagyis az oktatónak közvetlenül kell szerződni az oktatási intézménynél, nem állhat közéjük a szövetkezet.

Ugyanez igaz a heti legfeljebb tízórás megbízási szerződésekre is. A kifejezet­ten nyugdíjas pedagógusok foglalkozta­tására alakult szövetkezet a problémát már jelezte is a Kliknek (a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak), illetve a szakminisztériumnak is, de egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást, azaz nyugdíjas-szövetkezeten keresz­tül - a vonatkozó törvény módosításá­ig - nem tudnak tanári álláshoz jutni a pedagógusok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandimaria, 2017.12.05 15:48

Egyébként elképeszt ez az egész szövetkezetesdi. Tegyük fel, a nyugdíjas bírna heti két napot, tegyük fel, hogy egy munkaadónak ez jól jönne. Azt hiszem, egyik nyugdíjas sem akar 50 km-t bumlizni a munkalehetőségért, tehát elég lenne az önkormányzatnál egy tábla, hogy munkát ad, munkát keres ?itt?. Mi kellene még? Nem csak a szövetkezeti tagok, hanem minden nyugdíjas után ez a kedvezmény. Működhetne? Igen. Mire jó a szövetkezet? Kell elnök, és mivel van adminisztráció, arra is költeni kell, úgymint irodára, titkárnőre, számítógépre, stb. Most van 74 szövetkezet az előbb felsoroltakkal felszerelve. Lesz még több is, meg még érdekképviseleti szervük is. Jó sok semmitérő állás, és ettől majd jó lesz a nyugdíjasoknak is, meg az őket alkalmazóknak is. Vagy nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2017.12.05 15:31

@tarosPifta: Azért nem kéne elfeledned, hogy amíg a taros gatyádban óvodába jártál, már később esetleg iskolába is, azokat az intézményeket a mostani nyuggerek tartották fenn, az adójukból. Persze, akkor is ők jártak jól, hogy költhettek rád. Ja. ?Attól a nyuggertől aki dolgozik, meg kell vonni a nyugdíjat.?. Tőled a levegőt is meg kéne vonni. Nem érted, hogy mi a különbség heti negyven munkaóra, plusz utazás, vagy mondjuk két nap egy héten, napi négy óra, mint kiegészítés között? Ha így már keres havi harmincezret, akkor nem kapjon nyugdíjat? ?Remélem, hamarosan minden aktív korú kihúz az országból?. Szándékozol menni? Mert ennyi ésszel máshol sem jósolok nagy jövőt neked!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2017.12.05 15:17

@bbs2000: ?A nyugdíjak felső határát kellene megszabni max. 350-400 ezer Ft-nál,?. Nem tudom, hogyan fogalmazzam meg, hogy mi a problémám. A nyugdíjak felső határa szabott volt, egészen addig, amig a nyugdíjjárulékot csak adott jövedelemig vonták, és csak a levont összeg alapján állapították meg a nyugdíj összegét. Ez a probléma, amit így oldanál meg, csak az elmúlt években hozott törvény által generált probléma, azaz, mikor adóvá minősítették a nyugdíjjárulékot, és eltörölték a levonási plafont. Azaz, pillanatnyilag bejövő, elkölthető pénz kedvéért tönkrevágtak egy működő rendszert. (működött, akitől már nem vontak adott hónapszám után, az keresett annyit, hogy félretehette azt, ami az első hónapokban sem hiányzott). Most, hogy a teljes jövedelem után vonnak, nem egészen lenne korrekt, hogy csak a levont összeg egy töredéke után fizessenek. Az még működhetne, hogy visszaállítanának egy levonási plafont, és, akitől ez alatt a pár év alatt többet vontak le, az kapja vissza a különbözetet, visszaállna a rend, de ez a nagyon jól keresőknek nem érdeke, őket nem fogja zavarni a magas nyugdíj, így nem lesz belőle ötlet sem.
?nyugdíjak esetében pedig az emelés %-os mértékét jelentősen meg kellene emelni a minimálbér szintjének eléréséig?. Vagy legalább a létminimumig. Igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2017.12.05 11:50

@bbs2000: "de az, hogy ma Magyarországon az elvárt bérminimum alatt van sok ember nyugdíja egyszerűen elfogadhatatlan"
Ez valóban igaz lehet 2017-ben a jelentős átlagkereset növekedésnek köszönhetően. De egyébként pontosan ebben a mutatóban - nyugdíjak aggregált helyettesítési rátája - voltunk az EU élmezőnyében. azaz a nyugdíj előtt állók nettó átlagkeresete igen közel volt a nyugdíjba vonultak átlagos nyugdíj összegével. Ez most valóban elszakadhatott egymástól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bbs2000, 2017.12.05 10:58

Undorító, elkeserítő, hogy a nyugdíjasok problémájának - és itt a tömeges számú alacsony nyugdíjasokról beszélek - megoldását a normálisan gondolkodni nem tudó döntéshozók a nyugdíj melletti munka biztosításával próbálják megoldani. Olaszországban, ahol azért akadnak gazdasági problémák bőven, felmerült már a havi 1.000 Eurós minimál nyugdíj bevezetésének a gondolata. Persze ez még ott is távoli elképzelés, de az, hogy ma Magyarországon az elvárt bérminimum alatt van sok ember nyugdíja egyszerűen elfogadhatatlan. Remélem ezért az elfogadhatatlan helyzetért a döntéshozóknak a probléma súlyának megfelelő megfelelő számonkérésben és ítélkezésben lesz részük. A nyugdíjak felső határát kellene megszabni max. 350-400 ezer Ft-nál, az alacsony (rendkívül alacsony) nyugdíjak esetében pedig az emelés %-os mértékét jelentősen meg kellene emelni a minimálbér szintjének eléréséig, onnan térne vissza az emelés a normál, egységes szintre. Ez persze egy gondolat, de valamit csinálni kellene a helyzet megoldása érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html