Akkora rombolást okozott a vihar, hogy a vízügynek cselekednie kell

A hétvégi heves esőzések következményeit figyelembe véve az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) soron kívül felülvizsgálja az érintett települések vízkárelhárítási terveit és segítséget nyújt az átalakításukban - tájékoztatta az OVF az MTI-t.
Domokos Erika, 2020. július 27. hétfő, 20:31
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A hétvégi esőzések miatt több helyi kisvízfolyás szintje átlépte a valaha mért legmagasabb vízállást, a mederből kilépő víz számos településen elöntést okozott. A helyi védekezésért felelős önkormányzatok a vízügy szakmai segítségét kérték - írta az OVF közleményében.

Például Somogy megyében a Rinya-patak vízállása Nagyatádnál meghaladta a 300 centiméteres vízmércét, így új rubrikákat kellett rá festeni - a víz 344 centin tetőzött.

A vízügyi szakemberek műszaki irányítókként vettek részt a védekezésben, valamint homokzsákok elhelyezésével, nyúlgátak építésével, szivattyúzással műszaki segítséget nyújtottak az érintett településeken, emellett figyelőszolgálat indítottak és vízkárelhárítási készültséget rendeltek el ott, ahol szükséges volt - olvasható a közleményben.

A vízügy emellett dokumentálja a rendkívüli helyzetből adódó káreseményeket annak érdekében, hogy a helyreállításokhoz szükséges adatok a károsultak rendelkezésére álljanak.

A klímaváltozás következményeként a jövőben egyre gyakrabban várhatók extrém időjárási jelenségek és villámárvizek - hívta fel a figyelmet az OVF.

HOZZÁSZÓLÁSOK