Beismerte a kormány a tévedését

A különböző gazdasági ágazatokban végrehajtott áfacsökkentések enyhén szólva nem jártak a fogyasztói árak arányos mérséklődésével, s ezt már a kormány is kénytelen volt elismerni.
Komócsin Sándor, 2019. január 31. csütörtök, 08:58
Fotó: Shutterstock

A kormány két lépcsőben csökkentette a helyben történő étel- és alkoholmentes italok fogyasztását terhelő általános forgalmi adót: elsőként 2017. elejétől 27 százalékról 18-ra, 2018. január 1-jétől pedig 18 százalékról 5 százalékra - emlékeztetett az Mfor.

Az éttermeket senki sem kötelezte arra, hogy az áfacsökkentést továbbadják a vendégeknek, így aztán pár hónap után ki is derült: a vevőkig nem jut el az árcsökkenés. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma Pénzügyminisztérium) Brüsszelnek benyújtott konvergencia programban írt elemzése is elismeri:

"Becsléseink szerint az áfacsökkentések nagyobb része megjelent az internet, a sertés és a baromfi fogyasztói árában. A friss tej és a tojás árában az áfacsökkentés körülbelül fele érvényesült, míg az éttermi szolgáltatások körében az áfakulcs mérséklése nem jelent meg az árakban."

A KSH adatai szerint az éttermi étkezés (a nem előfizetéses) 2018 decemberében 5,9 százalékkal volt drágább, mint 2017 decemberben, tehát amikor még a magasabb, 18 százalékos áfát alkalmazták az éttermi szolgáltatásokra.

Aki értelmesen gondolkozott, az az áfacsökkentést teljes egészében visszaforgatta az üzletébe, részben bérekre, részben felújításokra, amik az elmúlt évek során elmaradtak - mondja Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Az elmúlt évben a bérek átlagosan 15 százalékkal nőttek a vendéglátóiparban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.01.31 12:26

" Ezek szerint inkább az derült ki, hogy az ellenzék "magas ÁFÁ-val" kapcsolatos véleménye volt téves. Az ÁFA sokkal kevéssé befolyásolja az árakat, mint a kereslet-kínálat. Akkor pedig a legjobb és leginkább fogyasztás arányos adó mégis az ÁFA? Nem a magas ÁFA okozta a magas árszínvonalat, hanem az, hogy a kereskedők annyi hasznot próbálnak termelni, amennyit a vevő megfizet? Akik tehát tévedtek az ÁFÁ-val kapcsolatban, beismerik a tévedésüket?"

Igy van ezért kell az AFA-t 200%-ra emelni ! Minél nagyobb az ÁFA annál jobb !!!
Az 54 a neved végén gondolom az IQ hányadosod ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.01.31 10:20

Ezek szerint inkább az derült ki, hogy az ellenzék "magas ÁFÁ-val" kapcsolatos véleménye volt téves. Az ÁFA sokkal kevéssé befolyásolja az árakat, mint a kereslet-kínálat. Akkor pedig a legjobb és leginkább fogyasztás arányos adó mégis az ÁFA? Nem a magas ÁFA okozta a magas árszínvonalat, hanem az, hogy a kereskedők annyi hasznot próbálnak termelni, amennyit a vevő megfizet? Akik tehát tévedtek az ÁFÁ-val kapcsolatban, beismerik a tévedésüket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html