EU-s védelmet kapott a szegedi paprika

Felvette az Európai Bizottság a "védett származási helyen előállított termékek" (appellations d'origine protégées, AOP) listájára a szegedi paprikát - jelentették be szerdán Brüsszelben.
MTI-Eco, 2010. november 3. szerda, 13:36
Fotó:

A "szegedi paprika" kifejezés mellett külön regisztrálták ugyanebben a bejegyzésben a pontosabb meghatározást tartalmazó "szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is.

A védelem biztosítja, hogy az unióban nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik.

A szegedi paprika hosszabb ideje küzdött az eredetvédelem megszerzéséért. Jaksa Lajos, az Országos Fűszerpaprika Tanács Egyesület elnöke tavaly januárban egy szegedi konferencián elmondta, a magyar terméknek már nem csak a spanyol paprikával kell megküzdenie a piacon: az olcsó kínai paprika átvette a dél-afrikai, és lassan a dél-amerikai import pozícióját is.

A magyar fűszerpaprika-termelés a hetvenes években még több mint 5500 tonna volt évente, a termelés a csúcsidőszakban 14 ezer hektáron történt. 2009-es adatok szerint mindössze ezer hektár volt a termőterület, 2008-ban az országban 1500 tonna fűszerpaprika termett

HOZZÁSZÓLÁSOK