Egyes piaci szereplők azonban úgy vélik, ez a hír a globális gazdasági kilátások szempontjából még fontosabb, mint az említett jegybanki bejelentések, mivel a növekedés egyik fő motorja továbbra is Kína. Jelenleg pedig a fejlett országok is sok szempontból függenek Kínától, elég csak példaként megemlíteni, hogy az amerikai államadósság finanszírozásában az ázsiai ország jelentős szerepet vállal.

A közelmúltban Kína még a gazdasági túlhevüléstől és az infláció felpörgésétől tartott, emiatt fokozatos jegybanki szigorításokra került sor. Az inflációs nyomás azonban mostanra mérséklődött, ahogy a világban felerősödtek a recessziós félelmek az európai adósságválság mélyülésével párhuzamosan.

Így Kína most a gazdasági visszaesést igyekszik megakadályozni. A csütörtökön megjelent legfrissebb adatok szerint a kínai beszerzési menedzser index a zsugorodás-bővülés határvonalát jelző 50 pontos szint alá csökkent. Erre három éve nem volt példa.

Több neves befektetési bank elemzője is kiemelte, hogy Kínában a helyzet most aggasztó, az infláció háttérbe szorulásával ugyanis a fókusz ismét a növekedésen van. Ennek érdekében a Bank of America Merrill Lynch szerint a kínai jegybank további monetáris lazításokat hajthat végre az elkövetkező hónapokban.

A kínai gazdaság lassul, ebben komoly szerepet játszik az európai adósságválság súlyosbodása. Az export-növekedés a korábbi hónapokban látott 20 százalékról jelentősen lassulhat, az ingatlanárak esése pedig visszavetheti a belső keresletet - véli Ting Lu, a BofAML közgazdásza.