Évekkel visszavetheti a magyar gazdaságot a kormány döntése - téves volt a diagnózis

Több tíz évvel is visszavetheti a magyar gazdaságot a szakképzés átalakítása, az MKIK szerint ugyanakkor a gyakorlatorientált szakképzés több diákot vonzhat a szakiskolákba.
Ámon Kata, 2012. június 13. szerda, 18:24
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A jelenlegi oktatáspolitika legnagyobb tévedése az új szakképzési törvény − mondta a Napi Gazdaságnak Varga Júlia, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa, aki szerint a szakképzés átalakítása tizenöt-húsz évvel vetheti vissza a gazdaságot. Varga szerint a változtatások azon a téves diagnózison alapulnak, hogy túl kevés szakmunkást képeznek a szakiskolák, ezért az érettségit adó gimnáziumok és szakközépiskolák helyett előbbiekbe kell terelni a diákokat. Az elmúlt tíz évben azonban a közvélekedéssel ellentétben nőtt a szakiskolai végzettségűek száma és aránya is a munkaerőpiacon, munkaerő-piaci helyzetük ugyanakkor sokkal rosszabb, mint az érettségizetteké: kevesebb a fizetésük és sokkal nehezebben találnak munkát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint ugyanakkor az elmúlt években nőtt a kereslet a szakiskolát végzettek iránt, ennek ellenére a szakmunkás-életpályamodell társadalmi megítélése rossz, ezen pedig a szakképzési rendszer gyakorlatorientált átalakítása változtathat − mondta lapunknak Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója. Az MKIK szerint a szakiskolát végzettek munkaerő-piaci esélyei jobbak, mint a nyolc általános osztályt végzetteké, akik körében 41,2 százalékos a munkanélküliség.

A szakiskolát végzettek 60 százaléka ugyanakkor segédmunkásként dolgozik, alapkészségeik hiányoznak ugyanis tudásuk megújításához vagy új szakma tanulásához − tette hozzá Varga.  A szakiskolát végzettek foglalkoztatási rátájának alakulását ebből adódóan az magyarázza, hogy a képzettséget nem igénylő munkakörökből kiszorítják az alacsonyabb végzettségűeket. A jelenlegi szakképzési törvény Varga szerint e negatív tendenciákat erősíti, azaz munkanélkülieket állít elő.

A munkaadóktól az MKIK-hoz is érkeznek olyan jelzések, hogy a szakiskolába belépők nagy része írásbeli, olvasási vagy számolási problémákkal küzd, ezen azonban a középfokú képzés már nem tud változtatni. A jelenlegi rendszerben az első két évben sokan a közismereti tárgyak miatt veszítik el a kedvüket és hagyják ott az iskolát, a hároméves, gyakorlatorientált szakképzést azonban többen végzik majd el Szilágyi szerint.

A kormány valójában nem a német duális szakképzést honosítja meg Magyarországon, hiszen az alapjaiban eltér az itthon tervezett megoldástól: külföldön 18−20 év közötti fiatalok kerülnek a szakképzésbe, megfelelő alapkészségekkel, Magyarországon azonban a 14−15 éves diákok − hangsúlyozta Varga. A német duális szakképzésnél a tanuló úgy kerülhet szakiskolába, ha már szerződése van a munkaadóval, azaz biztosan a piaci igényeknek megfelelő képzést kap. Magyarországon azonban Varga szerint az is kérdéses, hány vállalat lesz majd képes diákokat foglalkoztatni. Az MKIK társadalmi testületein és szakképzési tanácsadó hálózatán keresztül segíti a vállalatokat abban, hogy részt vegyenek a szakiskolai tanulók gyakorlati oktatásában.

Ámon Kata

szám

A szakiskolát végzettek

60

százaléka dolgozhat segédmunkásként

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

apple, 2012.06.14 19:25

to exley:
Megint egy osszeeskuves elmelet..:)Azert van annyi milliomos Magyarorszagon mert egy havi fizetes 5 szamjegyu kedves Exley.Abban igazad van,h mindenki lop a felso vezetesben, hiszen nincs aki fenekbe rugja oket.Oszinten, nem is ertem,h hogyan tortenhetett meg '56..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balihoho, 2012.06.14 15:11

Ismerek olyan szakmunkást, aki az egyébként jó, és jól végzett, szakmunkája mellé, érettségit is szerzett, le érettségizett, de a mobil telefonján, egy SMS t sem tud írni, és olvasni! Egyszerűen nem konyít, sem a mobil telefonhoz, sem a számítás technikához, és semmi pénzért nem ülne számítógép elé. Az illető egyébként esztergályos szakmát végzett, ma már nyugdíjas, jogosítványa is van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

exley, 2012.06.14 09:56

A "genszterváltás" hajnalán előre látható volt ami bekövetkezett..nem kell oktatás vegyük tudomásul egy olyan gazdaságban, ahol előre el volt tervezve a bérmunka és fél kész termék előállítás. Minek ide képzett munka erő azért, hogy szakaszervezetiskedjen, azután kinyílik a szeme a munkásoknak és ők is millárdosokká akanak avandzsálni ahogy a narancs vrigád tette. meg kell érteni az msz-szdesz millárdosi után szépen letőkésítette a fidesz fannokat elképesztő millárdos vagyonra tettek szert az egykor szerényen élő bibósok a kisz aktívistái a zsidó szervezetek aktivistái, értse meg a magyar nép a Európának nincs szüksége tőbb magyar millárdosra a kohézióda alapok terhére. hemzsgenek a millomosok az állami szférában minisztériumok polgármesteri hívatalok konjuktúra kutatók elemtzők pedagóguso, orvosok. Európában magyarországon van az ezer főre számított legtőbb milliomos. Magyarországon, természetesen nem a KSH adatai szerint minden ezer főre, lakosra 210 fő millomos jut, mindez a felvett 120 milliárd huf hitelből és a soktízezer milliárd eltékozolt kohéziós pénzekből keletkezett. A párt finanszírozás kampányok az országgyülési választások a nemzeti konzultáció a elvitt a minisztériumok a rendőrség a qrcsi és qurbi tekje az össze állami hitelek több 80%át elvitte. 20 év alatt több mint 100 milló dollárt tapsolt el az "elit", közben keletkezett 4 milló nyomorult, koldus hajléktalan éhező gyermek, haldokló beteg ídős ember. Vajon meddig tart még ez az ámokfutás. Szerntem addig amíg a nyugat számolatlanul önti a dollár euró millárdokat a narancs és a szoc-lib ölébe. Most fogadkozik a vargamisi, hogy á..nekünk csak azért kell az fránya 15 millárd dollár, hogy itt legyen á hozzá sem nyúlunk..közben alig várják, hogy átutalja az IMF. aztán ereszd el ahajám, Hurrá kezdődik a féktelen narancs mszp lmp duhajkodás pazarlás, a lberális dekedens ámokfutás. Aznban, ha az IMF-nek EKB-nak megérui. hát öntse ida a millárdokat, majd törleszti a sok bérrabszolga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.06.14 07:42

Aki AKAR tanulni, annak mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy tanulhasson. De aki nem akar olyan hosszú ideig tanulni, annak is meg kell tanulni dolgozni. Különben a gazdagabb országokba is a hiányszakmákat leszámítva inkább szakmunkásokat várnak, amihez nem feltétlenül kell érettségi. De aki AKAR az feltétlenül érettségizzen le. Hogy a jelenlegi helyzetben ez vetné vissza a gazdaságot, az egy butaság. Inkább beruházások kellenének. Ha látnák a fiatalok, hogy érdemes feltétlenül tanulnának, és nem azon gondolkoznának, hogy el kéne menni innen. Az ellendrukkerek kórusát nem érdekli a gazdaság, inkább az, hogy minél rosszabb legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.06.14 07:41

Ha meghallom , hogy szakértő röhögő görcsöt kapok. Mit is jelent a szakértő kifejezés? Álltalában semmihez sem értő, előtérbe tolt személytjelent.
Hogy milyen a szakképzés , hát siralmas, lacsony szinvonalu, de a probléma nem most kezdődött.
A szakközepek bevezetésével kezdődött el a lezüllés, nem ismeretlen , ha szakmunkást keresnek néha nyiltan irják szakközepesek kiméljenek.
Nincs sem szakmai sem álltalános műveltségi ismeretük sem.
Ezelött 30- 40 évvel komoly szakmunkás gárdát képeztek , megtanították őket a szakmára, és dolgozni is megtanították azt a generációt.
Igen , komoly szakmai ismeret, és elméleti képzések nélkül nem ér semmit az oktatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html