Ez a baj a munka törvénykönyvének módosításaival (szakszervezet)

A Liga Szakszervezetek szerint a munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása tartalmaz ugyan a munkavállalók szempontjából fontos, kedvező változásokat, ezekben azonban továbbra is a foglalkoztatás rugalmassá tételét célzó kormányzati törekvés, semmint a munkavállalók anyagi és szociális biztonságának a szempontja érvényesül - közölte a Liga Szakszervezetek kedden.
MTI, 2015. október 13. kedd, 19:42
Fotó: Napi.hu

A hároméves új munka törvénykönyve a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak a kormány honlapján hétfőn megjelent módosítási tervezet indoklása szerint.

A munkavállalókat pozitívan érintő változások közül a Liga Szakszervezetek kiemelte a jogellenes munkaviszony megszüntetéssel összefüggésben a munkáltatói magatartás szankcionálását, amely révén a munkavállaló követelhetné a felmondási időre járó távolléti díjának a kétszeresét. Mivel azonban az új Mt.-ben a felmondási idő is rövid, így ez a módosítás az eredeti, jogsértést visszatartó cél elérésére nem igazán alkalmas - tették hozzá.

Pozitívumként értékelték még, hogy jogellenes munkaviszony megszüntetés esetén a munkavállaló újabb jogcímre hivatkozva kérhetné visszahelyezését.

Jelentős változásnak tekinthető a módosítási javaslatban az is, hogy minden munkavédelmi képviselő munkajogi védelemben részesülne, valamint, hogy a munkavállalói képviselő fogalmát a szakszervezeti tisztségviselőre is kiterjesztenék - olvasható a Liga közleményében. A Liga szerint a munkavédelmi szabályok szigorítását jelenti a javaslatban, hogy a jogszabálymódosítás deklarálná, hogy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyezteti különösen a veszélyes munkahelyen, veszélyes munkaeszközzel, vagy veszélyes technológiai folyamatban végzett munka esetére a munkavédelemre vonatkozó szabályban előírtnál kevesebb munkavállalói létszám foglalkoztatása.

Negatívumként értékelték ugyanakkor, hogy a köztulajdonban álló munkáltatók vonatkozásában a kollektív alkut korlátozó törvényi rendelkezéseket - habár ebben a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek megállapodtak - nem helyezték hatályon kívül, noha a kormányzat korábban úgy nyilatkozott, hogy nem gördít akadályt a felek közös megállapodásai elé.

A Liga Szakszervezetek szerint a kormányzat a munka és pihenőidő, valamint a gyermekes munkavállalók jogvédelme kérdésében is a munkáltatók érdekeit részesítette előnyben. Előbbire példa, hogy továbbra sem kötelezné a kormányzat arra a munkáltatókat, hogy 6 nap munkavégzést követően egy pihenőnapot biztosítsanak minden munkavállalónak. Ezen túlmenően a Liga szerint a készenlétet követően sem kellene pihenőidőt biztosítani a munkavállaló részére, ha munkavégzésre nem került sor.

A gyermekes munkavállalókra vonatkozó munkajogi korlátok (egyenlőtlen munkaidő-beosztás, egyenlőtlen pihenőnap beosztás) a jövőben nem a gyermek 3 éves koráig csupán a várandósságtól a szülésig terjednének. A gyermekét egyedül nevelő szülő pedig éjszakai munkát is végezhet a gyermek 3 éves koráig. Előrelépés ez utóbbi területen csupán a vezető állású munkavállalóra vonatkozó szabályokban történt - állapítja meg a Liga.

A törvényjavaslat pontosítja a kártérítési szabályokat: kikerül az Mt.-ből, hogy a munkáltató károkozása esetén a munkáltató a munkavállaló eltartott hozzátartozójának a kárát is köteles megtéríteni. A munkavállaló kártérítési felelőssége résznél pedig a jelenlegi szabályokat azzal egészítené ki a javaslat, hogy a munkavállaló a munkáltató elmaradt vagyoni előnyét és a bekövetkezett kárát is köteles megtéríteni - tették hozzá. A probléma a szabályozással az a Liga szerint, hogy nem is törekszik a munkavállalók fokozott kártérítési felelősségének a kiegyensúlyozására.

A Liga sérelmezi azt is, hogy a szakszervezetekre vonatkozó törvényi rész annak ellenére sem módosul, hogy 2012-ben a jogszabályban a változások túlnyomó része éppen ezt a területet érintette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthusz, 2015.10.13 20:00

A Liga nagyobbakat nyalt a munkáltatóknál, mint a szocializmus időszakában a szakszervezetek bármelyike az MSZMP-nek. Személyes tapasztalatom, hogy a szakszervezet egy-két jó pontért még azokat a juttatásokat is lealudta, amelyeket a cég megadott volna a munkásainak.
Természetesen jó pénzért, amit az asztal alatt kaptak meg a szakszervezet vezetői.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html