Ez a hónap rosszul végződhet

Nagyon valószínű, hogy legalább egy nemzetközi hitelminősítő ront Magyarország adósbesorolásán - állítják a szakértők.
NAPI, 2010. november 3. szerda, 15:20
Fotó:

Az RBC Capital elemzői szerint nagyon valószínű, hogy a magyar államadósság megítélésén legalább egy nemzetközi hitelminősítő rontani fog a hónap vége előtt, a fiskális politika fenntarthatatlanságára hivatkozva - áll az RBC Capital Bloomberg által idézett elemzésében. A szakértők egyúttal azt is megjegyzik, hogy alaptalan volna, hogy a magyar állampapírokat a bóvli kategóriába sorolják le, hiszen az ország jövő évi költségvetésének előirányzott hiánya az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, ráadásul a deficit a nyílt piacról is finanszírozható.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

A Standard & Poor's részéről a "bóvli" - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti, spekulatív - sávba történő visszaminősítés kockázata áll fenn. Az S&P "BBB mínusz" szintű, negatív kilátású magyar osztályzata ugyanis a befektetési kategória legalsó fokozata. Ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát.

Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai.

HOZZÁSZÓLÁSOK