Ez adhat védelmet Magyarországnak és a forintnak

A GDP 3 százalékára rúgó mérlegtöbblet, párosulva egy hasonló mértékű tőkebeáramlással, erős támaszt adhat a forint árfolyamának - derül ki a Napi elemzői fizmérleg-prognózisából.
Ádám János, 2010. szeptember 28. kedd, 06:00
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tovább javulhatott Magyarország finanszírozási pozíciója a második negyedévben - vélik a lapunk által megkérdezett piaci elemzők, a Napi-konszenzus erre az időszakra 513 millió eurós plusszal számol a folyó fizetési mérlegben (az első három hónap többlete 344 millió eurót tett ki). Az adatot csütörtökön publikálja az MNB.

Nincs szükség a külső forrásokra

A növekvő többlethez alapvetően az járul hozzá, hogy a háztartások megtakarításai jelentősen emelkedtek - mondta lapunknak Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője -, miután a munkaerőpiac szűkülése megállt, a hitelkereslet viszont továbbra is kifejezetten alacsony és a fogyasztásra fordított kiadások csökkenése sem érte még el mélypontját. Az államháztartás hiánya nemzetközi összehasonlításban alacsony, a háztartási megtakarítások elégségesek a deficit finanszírozására. A vállalatok oldaláról sem fenyegeti veszély a folyó mérleg többletét: a lanyha beruházási aktivitás miatt a cégek nem szorulnak külső forrásokra - tette hozzá Tardos.

A külkereskedelem és a jövedelmi egyenlegek oldaláról szintén indokolt a magas többlet. A termékforgalom többlete jelentősen javult tavalyhoz képest, a szolgáltatások szufficitje ráadásul megduplázódott - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A hatalmas deficiteket felhalmozó jövedelemegyenleg mínusza is csökkent tavaly, vélhetően ez a szint továbbra is megmaradt a második negyedévben.

Megindulhat az FDI-beáramlás

A kedvező finanszírozási pozíció társulhat azzal, hogy a külföldi vállalatok újra érdemesnek találják Magyarországot működőtőke-befektetésekre (FDI). Az elmúlt másfél évben kifejezetten rosszul alakult az FDI-beáramlás, de az országnak célja, hogy újra növekedjen a külföldi vállalatok érdeklődése - mondta Samu János, a Concorde elemzője. Az Audi, valamint az Opel múlt heti bejelentése kifejezetten jó hír, jele annak, hogy az európai ipar továbbra is érdekelt a tevékenységek kihelyezésében. Magyarország jelenleg versenyképes: a munkaerőköltségek alacsonyabbá váltak, az előző kormány tb- és szja-intézkedései segítették a versenyképességet, a mostani adótervek pedig további támaszt nyújthatnak - érvelt Samu. Tardos Gergely szerint még nem beszélhetünk a tőkebeáramlás felfutásáról, ám jelenleg Magyarország pozíciója régiós összevetésben sem rossz. Az erős külföldi kereslet, a hazai munkaerő-kínálat, a gyenge árfolyam és a gazdaságpolitika irányával kapcsolatban csökkenő bizonytalanság mind ezt segíti.

Fokozatos felfutás Suppan szerint sem várható, mivel a tőkebeáramlás egyenlőtlen - például a Mercedes-üzem gépbeszerelése egyelőre nem indult meg, és ez adja a teljes beruházás körülbelül 75 százalékát. Ez megjelenik majd az importon is, ám a többi külföldi vállalat exportja ellensúlyozni tudja a külkermérleg ebből fakadó romlását. A szakértő úgy számol, hogy a külkereskedelem többlete stabilan megmaradhat, de a jövedelemegyenleg soron - a vállalatok profit-hazautalásai miatt - újra nagyobb hiány várható. Idén ennek ellenére masszív, 1,3 milliárd eurós folyómérleg-többlettel számol az elemző, jövőre ez a felére, 2012-re pedig nulla körüli szintre süllyedhet, ám a tőkemérleg jelentős többlete miatt az ország finanszírozási képessége évente akár 2-3 milliárd euróra is rúghat.

Védelmet adhat a többlet

Hosszabb távon újra negatív előjel állhat a hazai folyó fizetési mérleg előtt, de nem ez számít, hanem annak szerkezete - mondta az OTP Bank elemzője. Az elmúlt években a lakosság nem tudott komoly megtakarítást felhalmozni, az államháztartás deficitje ugyanakkor jelentős adósságokat generált. A jövőben viszont fegyelmezett költségvetés mellett a lakossági megtakarítások elegendőnek bizonyulhatnak és hosszú távon erre a pályára állhat az ország külső finanszírozása - véli Tardos.

A jelentős finanszírozási többlet és a tőkebeáramlás hosszabb távon, sőt már idén is komoly védelmet biztosíthat az országnak a Takarékbank szakértője szerint: a GDP 3 százalékára rúgó mérlegtöbblet, párosulva egy hasonló mértékű tőkebeáramlással, erős támaszt adhat a forint árfolyamának és ráébresztheti a befektetőket arra, hogy nem érdemes Magyarország ellen spekulálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.28 09:22

Június eleje óta a forint sávozik az EURO hoz képest ( A CHF /HUF árfolyamot az EUR/HUF és az EUR/CHF keresztárfolyamok határozzák meg, tehát az alap mérőeszköz az az EUR/HUF árfolyam a forint megitélése szempontjából).

Észre kéne venni azért, hogy Június eleje óta sávkereskedés zajlik azaz nem a forint esésére játszanak a "spekik" ha úgy tetszik, sőt a várható intézkedések a végén még forint erősödést eredményezhetnek aminek az eredménye boldog devizahitelesek és szomorú exportőrök lesznek !!

(Ettől még tegnap a forint a sáv alján volt, tehát valószinübb egy gyengülés (azaz EUR erősödés) az elkövetkezendő hetekben, föleg ha a nemzetközi indexek esnek mert erősek az ellenáéllások és vacakok a hírek...
Szóval annak a fene nagy forint elleni spekulációnak már a nyár elején vég szakadt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html