Ez Brüsszel taktikája a Magyarországgal kialakult helyzetre

Nem fog nyilatkozatháborúba bocsátkozni a magyar miniszterelnökkel, és a Magyarországon kialakult légkör megvitatását politikai kérdésnek tekinti, ami a tagállamokra tartozik - mondta egy lapinterjúban Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke (képünkön). Rogán Antal vasárnap reggel azt nyilatkozta: az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból.
Inforádió, 2015. október 4. vasárnap, 09:45
Fotó: Reuters

"Nem fogok nyilatkozatháborúba bocsátkozni Orbán Viktorral. Amit a Bizottság tesz, az az, hogy pontról-pontra megvizsgálja a Magyarországon elfogadott törvényeket, és kritikát fogalmaz meg, amennyiben azt megalapozottnak találja" - jelentette ki a brüsszeli Le Soir-nak adott interjúban az Európai Bizottság első alelnöke.

Frans Timmermanst a belga igazságügyminiszterrel, Koen Geens-szel közösen készített interjúban az antiszemitizmusról és az iszlámellenességről rendezett kollokvium apropóján kérdezte a baloldali irányultságú belga lap, amely az Orbán-kormány politikájára adandó európai válaszokról is érdeklődött.

"Hogy teljesen őszintén fogalmazzak: eleve veszett fejsze retorikai harcba bocsátkozni Orbánnal. Ő mindig képes a magyar nemzet megmentőjének beállítani magát a brüsszeli imperialistákkal szemben, akik Moszkva helyére léptek" - fejtette ki a Bizottság első alelnöke, akinek többek között az alapvető jogok EU-n belüli betartatása is a feladatkörébe tartozik. Az interjút a BruxInfo idézi.

Timmermans emlékeztetett rá, hogy mostanáig valahányszor a Bizottság jogi alapon kifogást emelt, a magyar kormány és a parlament módosította ezeket a törvényeket. "Ez az a módszer, ahogy párbeszédet lehet folytatni Magyarországgal" - tette hozzá.

A holland nemzetiségű alelnök, aki 2012 és 2014 között hazájának külügyminisztere volt, úgy vélte, hogy a Magyarországon kialakult légkör "nem az Európai Bizottság reszortja". Ehelyett szerinte a tagállamoknak kellene megvitatniuk egymás között ezt a problémát. "Ez elsősorban a politikára tartozik" - szögezte le annak a Juncker-bizottságnak az alelnöke, amely nagy előszeretettel nevezi magát politikai testületnek.

Timmermans szerint a magyar kormányfő kisebbségben van azzal a véleményével, hogy Európa esetleg nem élheti túl a menekültválságot. Nem tartja megoldásnak a határok lezárását a migránsok orra előtt. Ez szerinte fizikailag, jogilag és erkölcsileg sem lehetséges. De, fontosnak tartja a külső határok megvédését annak érdekében, hogy a tényleges menekülteket meg lehessen különböztetni a gazdasági bevándorlóktól.

A belga igazságügyminiszter az interjúban nem értett egyet azzal a véleménnyel, hogy a Törökországban menedékre lelt szíriaiak politikai menekültek helyett gazdasági bevándorlók lennének. Emlékeztetett rá, hogy ezek a személyek olyan országokban találnak először menedéket (mint Libanon és Jordánia), amelyeket nem köti a genfi emberi jogi konvenció. Csupán megtűrik a jelenlétüket barakkokban és sátortáborokban, anélkül, hogy a genfi konvenció által biztosított jogokban részesülnének. Ezt szerinte el lehet viselni két hónapig, de nem két éven át. "Egyesek érvelése ugyanaz, mint amit 1938-ban a zsidókkal kapcsolatban hallottunk. Nem jöhetnek az USA-ba vagy Nagy-Britanniába, mert el tudtak menekülni Hollandiába, Belgiumba vagy Norvégiába. Ez olyan, mintha ma azt mondanánk a menekülteknek: elmehettek Libanonba, de Európába nem. Ez egy leegyszerűsítő érvelés" - fejtette ki a Le Soir-ban Koen Geens.

A néppárti pártcsaládhoz tartozó belga igazságügyminiszter kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, ami arra vonatkozott, hogy Orbán Viktor vitákat generál-e az Európai Néppárton belül. "Az EPP más európai pártokhoz hasonlóan egy olyan ház, aminek több része van". Közölte, hogy a közelmúltban találkozott magyar kollégájával, akit emlékeztetett arra, hogy Belgium 1956-ban 7 ezer magyar menekültet fogadott be. "Erre azt válaszolta, hogy Magyarországon idén eddig már 96 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, Belgiumban pedig 16 ezret" - tette hozzá.

A szocialista politikai hátterű bizottsági alelnök ugyanerre a kérdésre arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai szociáldemokraták (menekültellenesnek tűnő nyilatkozatai miatt) meghívták hétfőn Robert Fico szlovák kormányfőt az Európai Parlamentbe, hogy elmagyarázza a nyilatkozatait. "Ez is egy módja annak, ahogy egy párt az ilyen ügyeket rendezi" - hangsúlyozta Frans Timmermans.

Rogán: az európai liberálisok kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését
A kormányfő politikai kabinetfőnöke szerint az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból. Rogán Antal a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának úgy nyilatkozott, hogy e javaslat mögött az áll, "a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait". A kabinetfőnök hozzátette: fel fognak lépni a liberálisok elfogadhatatlan kezdeményezése ellene.

A politikus - aki eddig a Fidesz parlamenti frakcióvezetője volt - kifejtette: az európai politikai és értelmiségi elit egy jelentős részével szemben Orbán Viktor miniszterelnök meghallja az európai emberek hangját, érti a véleményüket a bevándorlásról. Rogán Antal hangsúlyozta: az európaiak többsége érzi a bevándorlás veszélyeit, látja az együttélési nehézségeket, az Európai Unió azonban nem tud mit kezdeni a bevándorlókkal, "a bevándorláspárti európai bevándorláspolitika megbukott".

A "sokszor káosznak tűnő európai véleményklímában" üdítő hang Orbán Viktor higgadt, nyugodt véleménye, amely szerint először az európai határokat kell megvédeni, mert onnantól kezdve a kontinens ura a helyzetnek, maga döntheti el, hogy kit enged be és kit nem - mondta. Az jó, hogy sokan hallják Magyarország véleményét - folytatta a kabinetfőnök -, másik oldalról viszont ez veszélyekkel is együtt jár: az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást, azaz Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az unióból.

Rogán Antal szerint e javaslat mögött az áll: "a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait". A fideszes politikus elfogadhatatlannak nevezte a liberálisok kezdeményezését, és közölte, fel fognak lépni ellene. Megjegyezte ugyanakkor, attól tart, hogy "ez nem egyszerűen csak egy szélsőséges liberális vélemény", hanem az európai és a magyarországi baloldal egy része is meghúzódik mögötte. Példaként azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pártja, a DK ugyanazt az álláspontot osztja, mint az európai liberálisok. Az, hogy a magyar szocialisták is ott vannak-e mögötte, majd kiderül - tette hozzá.

A kabinetfőnök - a hamarosan felálló Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetője - az Egyesült Államok és Mexikó határán épített amerikai kerítésről is beszélt, jelezve, hogy azzal a mexikói bevándorlók tömegeit akarják visszatartani. "Miközben Európa egy sok százezres, sőt milliós nagyságrendű bevándorló tömeggel küszködik, aközben az Egyesült Államok éves kvótaként valahol 80-100 ezer ember közötti mennyiséget fogad be" - hívta fel a figyelmet Rogán Antal, aki mindezt úgy kommentálta: Amerika tisztában van azzal, nem szabad megengedni, hogy bevándorlók öntsék el az országukat. Ők nagyon szigorúan és határozottan képviselik az amerikai emberek érdekeit, "ezt kell tenni Európában az európai kormányoknak is" - jelentette ki.

Szerinte azonban Európában kettős mérce érvényesül, mert ha Magyarországon "akár csak egy erős szó elhangzik", az az európai liberális és baloldali újságokban úgy tűnik, mintha itt már szélsőséges katonai diktatúrát vezettek volna be. Ehhez képest ha más európai országokban a rendőrség keményen és határozottan fellép az illegális bevándorlók ellen, "az csak a normális eljárásokhoz tartozik" - mondta a kormánypárti politikus. (MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2015.10.07 12:45

@krix: A berkommentelö berkommentel. Vagyis te... A röszkei hataron jelenlevö ujsagirok (erdekes modon a kormanypartiak nem voltak jelen, de sok külföldi!) nyilatkoztabol kiderült es a videokon is lathato, hogy a kaput kinyitottak elöttük es a TEK-tamadas a Magyarorszag hatarat jelzö tabla ELÖTT volt! Na persze az ujsagirokat is jol összevertek ezert... Bizonyara azert nem voltak ott a kormanypartiak, mert ertesitettek öket elöre mi keszül... Egyebkent a kommenteles nem a masikak sertegeteset jelenti, hanem a temahoz valo hozzaszolast, vagy ezt nem közöltek meg veled?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.10.07 12:39

@Warlock: A masik sertegetesen kivül tudnal valami mast is irni? Pl. erveket, a tenmaba vago (nem szubjektiv!) tenyeket? Vagy teged csak ezert fizetnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.10.07 12:37

@hunnorti: Elfelejtetted az idezet tovabbi reszet? Vagy inkabb akarattal hagytad ki??? MINDEN megvizsgalt magyar törvenyt amit kritizaltak meg KELLETT valtoztani, mert nem egyezett az EU-s elöirasokkal! (Birok elbocsatasa, mediatörveny, stb.) Amik ugye a nemezeti törvenyek felett allnak... Hat tessek csak tovabb nemzetieskedni, szabadsagharcot folytatni es a bünteteseket kaszirozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hamurapi, 2015.10.05 14:48

@rw2: @pastorius,@Warlock Ide olyan kisnyilas Dunnyhás tesvér -ez két jelentésű ,egyrészt a Dunnyhás testvér mint értelmi képesség ,másrészt mint Dunnyhás tesvér mint buta kisnyilas-gyógyegerek írogatnak akiket senki nem vitt el vacsorára. ;)))))))))
Az összeurópai liberálisok köszönik szépen jól vannak ,az EU 28 országában a liberális állameszme van,de remélem nemsokára csak 27,merthúgy úgy kibasszák a Horthyt majmoló nemzetvezetőt mint a macskát szarni,a hazudozásai, pökhendi add a pénzt ,de ne szólj bele ,hogy a haveri csürhének nyúlom le .
Nincs itt semmiféle fóbia. Orbán 1989 óta annyiszor váltott köpönyeget, hogy egy köpönyeggyártó üzem vastagon nyereséges lenne csak abból, ha számára gyártanának. Továbbá Orbán saját maga gondoskodik arról, hogy lépten-nyomon hülyének nézzék kijelentései miatt.
Amúgy egyet nem értek a Nagy Vezérünk szavaiban.
A rendszerváltás előtt, a liberális kormányzásért, az egyének szabadságáért, a többpártrendszerért, a demokratikus értékekért küzdött mint ifjú szabadságharcos.
Most meg mintha az autokrata, (lehetőleg) egypártrendszert, a személyes szabadságjogok/emberi jogok megnyirbálása mellett állna ki. És favorizálja az elnyomó, nem túl demokratikus rendszereket.
Most hogyan értelmezzem a Nagy Vezért?
Orbán úgy akar szuverén lenni, hogy közben korlátozná az emberek jogait.
Most akkor melyik a jobb?
- Liberális demokrácia (a Te felfogásod szerint): Külföldről beleszólnak mindenbe. Bár szerintem a liberalizmus lányege hogy az egyénnek ad nagyobb szabadságot.
- Orbán féle "demokrácia": Az egyénnél fontosabb az állam érdeke. Megmondják neked mit kell tenni, hogy a közösségnek jó legyen. Állami szinten nagyobb befolyás a mindennapi életbe. Állami monopóliumok. Egyéni és demokratikus értékek jelentős megnyirbálása. (=szerintem kb. fél-szocializmus, vagy még inkább nemzetszocializmus)
használja, hogy mások életével játszadozzon a sajátja helyett- , de mi lenne, ha másoknak megadná az esélyt,hátha ők meg tudnak élni vele? Hátha.
Már csak azért is, mert 1990-2010 között is létezett valahogy az ország és népe, sőt, fejlődött is, anélkül hogy Orbán megszabta volna nekik, hogy milyenek legyenek.
Kicsit pontosítom Orbán és az ország kapcsolt tragédiáját.
Amíg Orbán ilyen szépen demonstrálja európai károkozás nélkül a gazdaságilag terméktelen elképzelésit, nagy hangon a magyar beltenyészetében, addig Európa engedi..., hiszen nincs jobb egy rossz példánál!
Akkor is így lesz, ha az ország is Orbánnal együtt csődöl be...
De!
Akkor is összezár Európa, ha véletlenül gazdaságilag sikeresnek ígérkezne Orbán elképzelése, mert ez a példa nem lehet ragadós!
Ergo!
Orbánnal akkor is csőd vár ránk, ha sikeres, akkor is, ha nem!
Ez van, koma
Köpönyegforgató skizofrén... mélyebben ne menjünk bele mert libsi bolsi komcsi hazaáruló leszek :)))))))
Orbánnak abban pillanatban van vége, amikor komolyan veszik....
Egyelőre hagyni kell, ugyanis Orbán maga mutatja be a világnak, hogy nagy pofa nem társul gazdasági csodával, de zsenge fellendüléssel sem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.10.05 12:18

Jó hír!
Csak így tovább. Egy fillért se a kis genyónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html