Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra

Nagyjából 1,8 millióra tehető azoknak a száma, akik inaktívnak számítanak a 15–64 évesek közül a hazai munkaerőpiacon. Ők nem jelennek meg sem a munkanélküliek, sem a foglalkoztatottak statisztikai adatai között, azonban foglalkoztatásukkal orvosolható lehet a munkaerőhiány – mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója.
Domokos László, 2017. november 16. csütörtök, 09:40
Fotó: Shutterstock

A jövőben azokat a rétegeket kell megszólítani, ahol alacsonyabbak a foglalkoztatási adatok: ide tartoznak a 25 év alattiak, az 55-64 éves korcsoport, valamint a kisgyermeket nevelő szülők. Az inaktívak bevonásakor elsősorban azokat a rugalmas megoldásokat kell megcélozni, amelyekkel azokat is munkába lehet állítani, akik valamilyen okból - akár átmenetileg - nem tudnak heti 40 órában dolgozni - mondta Szalai Piroska a lapnak.

Ma a 15-24 évesek 32,4 százaléka van jelen a munkaerőpiacon, ezzel az uniós országok utolsó harmadában helyezkedünk el. Magyarországon például a képzésben részt vevők nagyon kevesen vállalnak munkát, Németországban sokkal többen dolgoznak közülük részmunkaidőben. A munkaerőhiány miatt sok cég az egyetemi évek alatt munkakapcsolatot épít a hallgatókkal. Az észak-európai országokban is jellemző, hogy a fiatalok képzésük végén már a munkaerőpiac aktív tagjai, részmunkaidős formában.

Szintén komoly munkaerő-tartalék van az idősebbek, nyugdíj előtt állók között is. Az 55-64 év közöttiek már abban az időszakban voltak fiatalok, amikor sokan szereztek legalább középfokú végzettséget, ráadásul nagy részük az 1990-es évek elejétől a munkavégzéshez szükséges digitális kompetenciákat is elsajátította. A korcsoport aktivitása az elmúlt években jelentősen nőtt a munkaerőpiacon, nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Emellett minél magasabb végzettsége van valakinek, annál inkább igényli, hogy aktív maradjon.

Rengetegen vannak azok a kisgyermekes szülők, akik gyermekük nevelése mellett - rugalmas foglalkoztatási megoldásokkal - visszatérnének dolgozni - hívta fel a figyelmet a szakértő. Ma több mint 42 ezren élnek a gyed extra azon lehetőségével, hogy a gyermek féléves korától munkát vállalhatnak az ellátás folyósítása mellett, tehát legálisan.

Címlapkép forráa: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.11.16 23:36

"1,8 millióra tehető azoknak a száma"

No, nem kell itt listázni a cigányokat, a statisztika napnál világosabban megmutatja hányan vannak!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.16 23:10

Jjáájjjj... a rejtett tartalék... adjanak nekik kevesebb segílyt a dolgozók pénzéből, akkor talán elmennek dolgozni... Ja hogy azt nem lehet mert kizárólag az ingyenélők a Fidesz szavazói... Hát akkor marad a könyörgés:

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.11.16 22:56

Nocsak-nocsak, megint kiderült egy nagy fidesz hazugság? Majdnem 2 millió munkanélküli?
Hogy is állunk azzal a 4%-al?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html