A második negyedévben várhatóan eléri a gödör alját a magyar gazdaság - vélik a lapunk által megkérdezett elemzők. Habár a belső kereslet továbbra is gyengélkedik és a fogyasztás további visszaesése sem kizárt, a nettó export javulása - köszönhetően a magukra találó nyugat-európai felvevőpiacoknak - húzhatja ki a kátyúból az év második felében a magyar GDP-t.

A Napi-konszenzus 6,8 százalékos GDP-visszaesésre számít a második három hónapban év/év alapon, ami mélyebb recessziót jelez az első negyedév mínusz 6,1 százalékos adatánál. A KSH csütörtökön közli az előzetes GDP-statisztikát.

A további fogyasztáscsökkenésen túl a lakásépítések és a beruházások volumene is tovább eshet a negyedévben, azonban a készletek változása már nem húzza vissza a GDP-t - véli Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője, aki 6,7 százalékos csökkenést vár. A mezőgazdaság gyengébben teljesíthet, ahogy a kiskereskedelmi forgalom is, ám itt a nagy szakadás a harmadik negyedévben várható az áfaemelés miatt.

Az ipari kibocsátás megegyezhet az első negyedévivel, az év második felétől kezdve azonban a növekedés motorja lehet - tette hozzá.

A szolgáltatások - főleg a közszférához és a bankokhoz kapcsolódók - az első negyedévhez képest gyengébb teljesítményt produkálhatnak, de az éttermek és a szállodák forgalma is elmarad a január-márciusitól - vélekedett Németh Dávid, az ING elemzője, aki az év második felére stagnálást vár.

A második negyedévben várhatóan már nem mélyül tovább a recesszió, minden bizonnyal az első félév volt a magyar gazdaság mélypontja - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.

A fogyasztás visszaesése még drámaibb lehet a megugró infláció és a csökkenő reáljövedelmek miatt, de azzal ő is egyetért, hogy ezt ellensúlyozhatja a nettó export kedvező változása. A második negyedévben 6,6 százalékos visszaesést valószínűsít az elemző, ami a harmadik három hónapra 6 százalékra és az év végére 3,5 százalékra mérséklődhet, így összességében 5,6 százalékkal eshet a magyar GDP 2009-ben.

Az év egészére a Napi-konszenzus 6 százalékos csökkenéssel számol, ami kedvezőbb a kormány által prognosztizált 6,7 százaléknál.

Az elemzők szerint a fogyasztás és a beruházás jelentős felfutására 2009-ben már nem lehet számítani, főleg a hitelezési korlátok miatt, azonban ezek a tendenciák már nem tudják visszafojtani az éledező ipart, ami az exporton keresztül megindíthatja a gazdaság gyógyulását.