Ez várható hétfőn

Az Egyesült Államokban szünnap lesz, ám Európában, s Magyarországon is napvilágot látnak fontos makroadatok hétfőn.
Pápai Csaba, 2009. szeptember 6. vasárnap, 18:32

Az eurózóna vezető gazdasága hétfőn hozza nyilvánosságra a júliusi ipari megrendelési állomány-adatokat. A német ipar felvevőképessége a várakozások alapján akár 2 százalékkal is javulhatott júniushoz mérten, ám éves bázison még így is több mint 20 százalékkal marad el a tavaly júliusitól. Júniusban Németországban éves szinten 25,3 százalékos visszaesést, havi összehasonlításban 2,5 százalékos bővülést regisztráltak az ipari megrendeléseknél.

Brüsszelben hétfőn közlik a Sentix üzleti hangulatmutatójának legfrissebb számait - a szeptemberi felmérés eredményét mínusz 13,7 pontra várják a szakértők az augusztusi mínusz 17 pont után.

A magyar gazdaság alakulását tekintve kevésbé számottevő, ám az eurózónás gazdasági helyzet megértésében segíthet a szintén hétfőn nyilvánosságra kerülő spanyol inflációs adat. A közel 11 százalékos munkanélküliséggel küzdő ibériai országban nem várnak havi szinten kimutatható pénzromlást; éves összehasonlításban augusztusban 0,9 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak a júliusi 0,7 százalékos drágulás után.

A régióból is érkeznek fontos adatok, többek között a hazai költségvetés augusztusi, valamint a cseh kereskedelem júliusi mérlegéről. Előbbi júliusban 815,8 milliárdos hiányt, utóbbi júniusban 20,4 milliárdos többletet mutatott. A Bloomberg konszenzusa szerint a cseh külker-mérleg többlete az elmúlt hónapban közel felére, 10,5 milliárdra redukálódott.

Bukarestben és Varsóban közzé teszik hétfőn a legújabb, júliusi ipari forgalmi adatokat is; júniusban havi bázison 7,4 százalékos forgalomnövekedést könyvelt el az ágazat Romániában, míg Lengyelországban 4,6 százalékos volt az ipari eladások volumennövekedése.

Az Egyesült Királyságban lakáspiaci makroadatokkal lesz teli a hétfő; a Halifax nyilvánosságra hozza lakáspiaci árindexét, amely az előrejelzések szerint a júliusi 1,1 százalékos emelkedés után augusztusban 1 százalékkal nőhetett. A RICS is közöl lakáspiaci adatokat hétfőn.

A balti-országok közül egyedül Litvánia közöl fontos makroadatokat hétfőn; itt nyilvánosságra hozzák az augusztusi ipari árindexet; júliusban a termelői árak 2 százalékkal estek vissza, éves viszonylatban 19,4 százalékos volt a defláció.

HOZZÁSZÓLÁSOK