Ez veszélyezteti legjobban az egészségünket

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés a világban. Ezek a szuperbaktériumok ellehetetleníthetik a rákos betegek kezelését vagy a szervátültetéseket. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 11:07
Fotó: Napi.hu

A 2015. november 18-i  Európai Antibiotikum Nap megrendezésének éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet a globális közegészségügyi fenyegetést jelentő antibiotikum rezisztenciára, a helytelen és szükségtelen antibiotikum használat veszélyeire és az egyének, valamint az egészségügyi intézmények megelőzésben játszott szerepére és felelősségére - olvasható a közleményben.

Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között az Európai Unió tagállamainak többségében érzékelhetően nőtt az antibiotikum felhasználás mind a lakosság körében, mind az egészségügyi intézményekben. Ez azért jelent komoly problémát, mivel az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum használat. Különösen felgyorsult egy speciális baktérium, az ún. karbapenemáz-termelő Enterobacteriaceae (CPE) terjedése, ami óriási közegészségügyi kockázatot jelent, mivel ellenáll az egyik legerősebb használatban lévő antibiotikumnak, a karbapenemnek.

Az ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában kulcsszerepe van a nemzeti járványügyi megfigyelő rendszereknek. Magyarországon már 2006 óta kötelezően kell jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket, a folyamatokat az ÁNTSZ folyamatosan figyelemmel kíséri.

Mit tehetünk?

Csak akkor szedjünk antibiotikumokat, ha azt orvos írta fel, mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat és soha ne tegyük félre vagy adjuk oda a számunkra felírt antibiotikumokat másnak. A fertőzések megelőzésében a rendszeres kézmosásnak és személyes higiénének is kiemelkedő szerepe van.

HOZZÁSZÓLÁSOK