Ezek az országok tartoznak Magyarországnak

Tavaly Albánia, Kambodzsa és Nicaragua összesen 1,8 milliárd forintnyi tartozását egyenlítette ki Magyarországgal szemben - derül ki a 2009-es zárszámadási törvényből. Ezen hiteleket még a Magyar Népköztársaság kormánya nyújtotta a testvéri/baráti országoknak.
Papp Zsolt, 2010. augusztus 30. hétfő, 14:59
Fotó:

Hála a gyengélkedő forintnak mintegy 15 százalékkal túlteljesültek tavaly volt kormányhitelek törlesztéseiből származó bevételek - olvasható a most benyújtott 2009-es zárszámadási törvényjavaslatban. A szocializmus éveiben Magyar Népköztársaság a nagy testvér elvárásainak megfelelően időnként kormányközi hitelekkel támogatta a testvéri baráti országokat - akik ezen hitelek elfelejtették visszafizetni.

Az adós országok száma mára hatra csökkent - mert részint fizettek, másrészt a szegénységükre hivatkozva elengedte a magyar állam - ezt történt az Iraknak nyújtott hitelekkel korábban, tavaly pedig Etiópia 1,4 milliárd forintos tartozását írta le az állam. Nem nagy összegekről van szó, hisz a teljes követelésállomány tavaly decemberben épp hogy meghaladta a 10 milliárd forintot - igaz ebből 8,5 milliárd már rég lejárt.

A zárszámadási törvény tanúsága szerint tavaly Albánia, Kambodzsa és Nicaragua összesen 1,8 milliárdot fizetett a magyar államnak.
Évről évre felvetődik ezen adósságok lezárásnak a kérdése - ugyanis sokszor nem éri meg a tartozás behajtása érdekében komolyabb lépéseket tenni - ugyanis annak megtérülése meglehetősen kétséges. Amíg jelentős orosz államadósságot tartott nyilván az állam, addig komolyabb munkát fektettek az adósság lebontásában - például ezen adósság fejében szállított az orosz föderáció 28 Míg-29-es vadászgépet 1994-ben. Azóta a gépek többségét kivonták a forgalomból jelenleg alig hat gép van bevethető állapotban - ezeket is kivonja a hadrendből az év végén a Magyar Honvédség.

A magyar állam legnagyobb adósa jelenleg Kuba, amely négy milliárd forintnyi tartozását nem fizette ki, a dobogó második helyét pedig Szudán foglalja el a maga 2,3 milliárd forintos tartozásával, míg a harmadik helyre Albánia került 1,1 milliárdos tartozásával. A 2009-es zaróadatok szerint a többi négy ország (Koreai NDK, Algéria, Nicaragua és Nigéria ) adóssága egyenként nem haladja meg az egy milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

samu49, 2010.08.31 12:58

El kel adni a tartozó országok behajtási jogát az IMF-nek és passz.Hajtsa be ő.Ez már ugyis divat lett manapság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2010.08.31 10:01

Még az is lehet,hogy kádárék kamat nélkül adták a pénzünket ezeknek az országoknak,azzal, hogy ráértek visszafizetni, elvtársak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Független, 2010.08.31 05:21

Feltételezem, hogy a cikkben szereplő összegek nem tartalmazzák a tőke kamatait. Amennyiben ezek az összegek kamatostul érvényesek, úgy nevetségesen kicsik, szinte elhanyagolhatók.
Amennyiben a kamatok nincsenek beszámolva, úgy hibás az egész cikk és félrevezető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html