Ezek miatt aggódik leginkább a magyar

A magyarok 64 százaléka a munkanélküliséget, 56 százaléka a szegénységet és a szociális egyenlőtlenséget, 46 százaléka a korrupciót sorolja az ország három legnagyobb problémája közé. Ezt követően a bűnözés és az egészségügyi helyzet iránti aggodalmak fogalmazódnak meg 30-31 százalékos említési arányokkal - derül ki az Ipsos felméréséből.
Napi.hu, 2014. július 16. szerda, 12:12
Fotó: Reuters

A kutatásban felsorolt 16 tényező közül legkevésbé a bevándorlók letelepedése, a környezeti fenyegetések és a klímaváltozás jelent problémát a magyaroknak - ezeket csupán 1-2 százalék említette.

Világszerte is a munkanélküliség a legaggasztóbb jelenség (összességében 45 százalék említette), amit a korrupció és a szegénység követ (34-34 százalékkal). A bűnözést 31 százalék, az egészségügyet 23 százalék nevezte meg a legnagyobb gondok között. A 24 országban, 19 ezer ember körében végzett felmérés eredményeiből ezúttal az egészségüggyel kapcsolatos adatokat teszi közzé az Ipsos.

Szerencséje, hogy nem Brazíliában él

A magyarok háromtizede, a nemzetközi felmérésben szereplő országok lakosságának 23 százaléka tekinti jelentős problémának az egészségügy helyzetét. Öt országban a miénknél nagyobb aggodalom övezi az orvoslás, gyógyítás területén tapasztalható állapotokat. Brazíliában 64, Lengyelországban 58 százalék tartja nagy problémának az egészségügyi viszonyokat, az Egyesült Államokban 40, Kanadában 37, Ausztráliában 35 százalék sorolja a jelentős gondok közé.  A brazilok, a lengyelek és a kanadaiak számára egyértelműen az egészségügyi ellátás aktuális állapota a legnagyobb probléma, az amerikaiak és az ausztrálok körében a munkanélküliséget követően a második legjelentősebb gond.

Hazákban az egészségügy iránti aggodalom csak a negyedik-ötödik a sorban, azt megelőzi a munkanélküliség, a korrupció és a szegénység, s a gyógyítás területével nagyjából azonos mértékű gondnak tartják a bűnözést.

Ebben is különböznek a nők a férfiaktól

Magyarországon az egészségüggyel kapcsolatos aggodalmak az átlagosnál jellemzőbbek a nőkre (34 százalékukra), a férfiak körében 25 százalék tesz erről említést. A magyar nők számára - a munkanélküliség és a szegénység után - az egészségügy a harmadik leginkább aggasztó terület, a férfiak viszont az ötödik helyre teszik. A többi társadalmi-demográfiai csoportban nincsenek jelentős eltérések, az aggódók aránya az átlag, 30 százalék körüli.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

anttikufar, 2014.07.16 12:49

...szegény magyar 1240 -ben a tatár miatt aggódot ,itt is voltak a sáskák 1 év múlva,azután a török miatt aggódott ,jött is 150 évre ,és kiírtotta lakosság felét ,azután jött minden szemét ...sokszor még ,úgyhogy aggódoak lettünk ,nem csoda ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html