Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. év január havi hiánya 122,8 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 110,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,9 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly januárban az államháztartás központi alrendszerének többlete 31,3 milliárd forint volt, az elmúlt három évben pedig rendre 30 milliárd forint körüli többlet alakult ki az év első hónapjában. A hiány megugrását az NGM több egyszeri tétellel magyarázta.

A bevételi oldalon szembetűnő az személyi jövedelem-adóbevételek elmaradása: az idén 172,2 milliárd forint folyt be a tavalyi 213,3 milliárd forinttal szemben. Az ok a kivárás: az NGM szerint a 16 százalékos szja miatt kivártak a decemberi jutalmak kifizetésével.

A költségvetés kiadási oldala is elszaladt januárban: a minisztériumi nem működési kiadások a tavalyi 97,7 milliárddal szemben 210,2 milliárdra teljesültek. Ezen belül az uniós programok kiadásai 2,8-szeresére, a hazai forrásokból fedezett kiadások pedig közel 1,7-szeresére növekedtek az előző év azonos hónapjához képest.

Idén januárban az uniós előirányzatokból összesen 113,5 milliárd forintot használtak fel, melyből strukturális támogatásokra 98,3 milliárd forintot fordítottak. Ez utóbbi döntő részét az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai terhére kifizetett összegek (98,2 milliárd forint) tették ki. A I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében már csak elenyésző mértékű kifizetés történt. Vidékfejlesztési támogatásokra januárban 14,5 milliárd forintot fizettek ki, melyben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program összesen 14,4 milliárd forintos kifizetése dominált.
 
A nem uniós forrásokból finanszírozott kiadások (összesen 96,7 milliárd forint) közül januárban kiemelkedtek az agrártámogatásokra (folyó kiadások és jövedelem támogatások) fordított pénzek 14,6 milliárd forintos összegükkel, az egyházi célú központi költségvetési hozzájárulásokra pedig összesen 13,6 milliárd forint fordítottak.

További jelentősebb kifizetések a következők voltak: az Útpénztárból közel 13,0 milliárd forint, közoktatási feladatokat ellátó nem állami intézményeket fenntartók normatív állami támogatására (kiegészítő támogatásokkal együtt) 8,6 milliárd forint, autópálya rendelkezésre állási díjra 6,6 milliárd forint, szociális célú humánszolgáltatások normatív támogatására (kiegészítő támogatásokkal) összesen 4,0 milliárd forint, a lakossági energiaköltségekhez történő hozzájárulásra 2,4 milliárd forint - írta az NGM.