A miniszter ismertetése szerint a kormány szerdán fogadta el előterjesztését a hét vállalat beruházásához nyújtandó állami támogatásról. A vállalatok összesen 99,5 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházásokat és ezzel 2065 új munkahelyet teremtenek - tette hozzá.

Támogatásban részesül három autóipari vállalat - a német Bosch, az indiai SMR, és a japán Exedy Dynax -, valamint a svájci Interspan Faipari Kft., továbbá három magyar cég, a könnyűfémöntéssel foglalkozó Ecseri Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a baromfivágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft. és az MCS Vágóhíd Zrt.

A magyar beruházás-ösztönzési rendszer már nemcsak a nagy nemzetközi vállalatok, hanem a közepes, nagyvállalati szint felé tartó magyar cégeknek is elérhetővé vált - jegyezte meg Szijjártó.

Magyarország nem támogat szuverenitáscsökkentő javaslatokat

Csütörtökön kezdődik az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek fő témája az Európát érintő migrációs válság és a terrorizmus elleni küzdelem lesz. A külügyminiszter ennek kapcsán arról is beszélt a tévécsatornának, hogy a határvédelem a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb része, Magyarország ezért semmiképpen nem támogatna olyan javaslatot, amely csökkentené ezt a szuverenitást.

Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Tanács fel fogja szólítani a miniszterek tanácsát, mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.

Szijjártó szerint azzal viszont egyet lehet érteni, hogy olyan esetekben, amikor egy ország nem tudja megvédeni saját határait, mint például most Görögország, legyen lehetőség arra, hogy az adott tagország kérésére, az egyetértésével egy közös európai uniós erő a segítségére siessen. Ez azonban semmiképp sem keverendő össze a nemzeti szuverenitás "megnyirbálásával".