Ezért döntött így az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásának bizonytalansága óvatos monetáris politikát indokol - áll az MNB honlapján szerdán közzétett jegyzőkönyvben, amelyből kiderül, a tanács két tagja - Cinkotai János és Pleschinger Gyula - szavazott az alapkamat 2,60 százalékos szinten tartására az április 29-i ülésen, amelyen a tanács újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
MTI-Eco, 2014. május 14. szerda, 17:23
Fotó: Napi.hu

A jegyzőkönyv szerint a kamatdöntő ülésen a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy csökkenti Magyarország sérülékenységét a tartósan magas külső finanszírozási képesség, és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány.

Egy tanácstag véleménye szerint a további kamatcsökkentések hatása egyre kevésbé érződik, a lazítás folytatása inkább csak a kockázatokat növelné.

A tanács egy másik tagjának véleménye szerint a túlzottan alacsony alapkamat a forinteszközök alacsony hozama miatt akár erőteljes tőkekivonást is kiválthat, ami pénzügyi stabilitási kockázatot hordozhat.

mnb
HOZZÁSZÓLÁSOK