Ezért lassult az ipar decemberben

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva decemberben 8,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest viszont 11,8 százalékkal csökkent – erősítette meg a KSH.
NAPI, 2011. február 15. kedd, 09:02
Fotó:

Tavaly egész évben az ipari termelés az előző évhez mérve több mint 10 százalékkal nőtt ; hasonló ütemű bővülést legutóbb 2006-ban regisztráltunk (9,9 százalék).

Az ágazatok közül közül decemberben a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,7 százalékkal nőtt, ez a növekedési ütem lassulását jelenti a novemberihez (16,0 százalék) képest. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az előző évinél hidegebb időjárás hatására.

A feldolgozóipari ágazatok között - egy kivételével - mindegyikben termelésbővülést regisztráltunk. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8 százalékkal emelkedett, az előző havi kiugró dinamikát nem érte el. A feldolgozóipari termelés egyhatodát adó járműgyártás jelentősen, 15,1 százalékkal bővült, a harmadik legnagyobb alágazat, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,9 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK