Ezért nem érdekli a piacot a magyar edp megszűnése (bővített)

A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló EU-bizottsági javaslat a magyar kormány erőfeszítéseinek az elismerése a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása érdekében, és jelzi az Európai Bizottság azon várakozását is, hogy a deficit a következő két évben sem lépi túl ezt a küszöbértéket - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett értékelésében.
MTI-Eco, 2013. június 3. hétfő, 11:40

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának szakelemzői hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a magyar adósságfolyamatok fenntarthatóságát továbbra is kockázatok terhelik, éppen a költségvetési célok teljesítése érdekében tett intézkedések miatt, mert azok alacsony növekedési környezetet teremtettek. Az intézkedések - köztük a bankszektorra, valamint a távközlési, az áramszolgáltató és a kiskereskedelmi ágazatokra kirótt különadók - következtében a beruházások 2011 második fele óta hat egymást követő negyedévben negatív növekedési tényezőnek bizonyultak - áll a cég hétfői elemzésében.

A Moody's szerint kedvezőtlenül érintette a magyar üzleti környezetet, hogy az adóintézkedések fő terhét a banki és a vállalati szektorok viselik, ami visszafogja a magyar gazdaság növekedését is. A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy az idei első negyedévben mért 0,7 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedés ellenére is 2013 egészében mindössze 0,2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban nagyrészt a kedvezőtlen beruházási klíma miatt, amelyet az elmúlt években rontott a kiszámíthatatlan adópolitika.

A bankok meggyengültek

A Moody's szerint a jórészt külföldi tulajdonú magyar bankrendszert meggyengítette a magyarországi működési környezet, és így a bankok nem sok támogatást tudnak nyújtani a belső kereslet élénkítéséhez. Emellett az exportteljesítményt is visszahúzza a magyar kivitel hozzávetőleg háromnegyedét felvevő EU-partnerek lanyha gazdasági teljesítménye.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy mindezek figyelembe vételével a következő két évben a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál jóval lassabb növekedést várnak a magyar gazdaságban, s ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósságállomány folyamatos csökkentésére. Más nagy londoni házak általában kedvező értékeléseket adtak a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló EU-bizottsági javaslatról, és olyan elemzői vélemények is elhangzottak, hogy a magyar gazdaság alapmutatói Magyarország hitelminősítői megítélésének javítását is indokolnák.

Az edp-nek komoly politikai értéke van

A Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői a bizottsági javaslatot kommentáló értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének komoly politikai értéke van a magyar kormány számára, mivel az intézkedés azt az üzenetet hordozza, hogy a kormánynak - elődeivel ellentétben - sikerült tartósan a tűréshatár alá csökkentenie az államháztartási hiányt. A ház szerint a brüsszeli döntés mérsékli annak a kockázatát is, hogy a kormány új, potenciálisan torzító hatású adókat vet ki a hiányelőírás teljesítése érdekében.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértőinek értékelése szerint a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése után sem valószínű, hogy a magyar kormány jelentősebb költségvetési lazításba kezdene, egyebek mellett azért nem, mert a monetáris politika folyamatos enyhülése miatt erre nincs is szükség. A ház szerint mindemellett a Fidesz jelentős támogatottsági előnye - amelyre a közvélemény-kutatási adatok utalnak - szintén korlátozza a nagyarányú költségvetési költekezési programok szükségességét.

Az Eurasia szakelemzői szerint mindezek alapján a jövő évi választások előtt is csak korlátozott mértékű, a hazai össztermék legfeljebb 0,5 százalékának megfelelő költségvetési többletkiadásra lehet számítani, vagyis jóval kevesebbre az ilyenkor tipikus 2-3 százalékos GDP-arányos költekezési megugrásnál.

Javulhat a megítélés

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői befektetők számára összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben közölték, hogy látnak lehetőséget az eddiginél kevésbé negatív megítélés kialakítására a hitelminősítők részéről Magyarországgal szemben. A magyar adósosztályzatok javításáról valószínűleg korai lenne még beszélni, de javultak annak az esélyei, hogy legalább az egyik hitelminősítő az idén leveszi a magyar adósbesorolásra érvényben tartott negatív kilátást - vélekedtek a JP Morgan londoni közgazdászai.

A magyar adósosztályzatokra a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody's és a Standard & Poor's tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.
A Fitch Ratings decemberben az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2013.06.03 19:21

@szkitaati: Matolcsy már egy éve kijelentette, hogy a válságnak vége. Ha a kormány értene a dolgához nem "jobban", hanem jól állnánk. Mert most rosszul állunk. Nem kicsit, hanem nagyon rosszul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Boka, 2013.06.03 18:04

A múlt héten 2 ismerősöm hívott fel, hogy kirúgták, ma szintén kettő. Mind a négyen más szakmában dolgoznak. Nyílván nem a legjobb munkaerőt bocsájtjuk el, de a töltelék emberanyagnak is van családja. Ezért volt jó pár éve az építőipar meg a biztosítási üzletág.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.03 17:05

@Flexmaster: Igen, s ha lehet - akkor dögöljünk is meg.

Köszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.03 17:04

@lacilacilaci: Olyan jó olvasni, amit ír.

Az ember arcát elönti a mindent feloldó nevetés!

Nagyon köszönöm!

( És ami a legjobb: komolyan is gondolja, amit ír! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.06.03 16:47

@pro libertate: A sz@revő faciszták ide pénzt pumpáltak puszira(9ezer millárd eurót? 20 év alatt, akkor mitől döglött le a tetves magarország?)? na mesélje a neolibárális narancs horda a a felcsuti jó édes anyjának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html