Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltő anyagot találtak a szakemberek, mint a dohányboltokban kapható termékekben - mondta el az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A legális forgalomban kapható és csempészett cigaretták füstjét hasonlították össze a szakemberek, azok kémiai összetevőit és toxicitását vizsgálva, fémeket, illékony szerves vegyületeket, illetve poliaromás szénhidrogén-vegyületcsoportokat néztek - közölte Beregszászi Tímea a múlt évi vizsgálatok idén publikált eredményét ismertetve.

Kiderült, hogy a fémek közül a kadmium négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen az illegális termékekben, a benzolból, amely szintén erősen rákkeltő anyag, ötven százalékkal többet mutatott ki a vizsgálat, mint a legális forgalomban lévőkben.

Beregszászi Tímea hangsúlyozta, a legálisan forgalmazott dohányárukban is vannak egészségkárosító anyagok, de a csempészett cigarettákban ezek jóval nagyobb mennyiségben mutathatók ki.

Az eltérés a dohány termesztésének és kezelésének körülményeiben keresendő, illetve abban, hogy a csomagolásnál nem tartják be a higiénés szabályokat - ismertette Beregszászi Tímea. Míg a legális forgalomban kapható dohányáruk nyomon követhetők a termesztéstől a gyártáson át a csomagolásig, addig az illegálisan forgalomba kerülő termékeknél nincs meg ez a kontroll - mondta a szakember.