Ezt fontolja meg, ha több nyugdíjat akar

A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Ezek között egy szempont lehet a nyugdíj összegének nagyságrendje, amely eltérést mutathat abból a szempontból, hogy melyik évben történik a nyugdíjba vonulás - hívja fel a figyelmet az Adó.hu elemzése.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 18:11
Fotó: Napi.hu

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel, és azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem áll biztosítási jogviszonyban - olvasható a portálon.

A nyugdíjkorhatár 2010. óta fokozatosan emelkedik. Idén az 1952. második félévében születettek töltik be nyugdíjkorhatárukat, Az 1953-ban születettek, mivel nyugdíjkorhatáruk a betöltött 63. életév, 2016-ban válnak öregségi nyugdíjra jogosultakká. Öregségi résznyugdíjra lesz jogosult az a személy, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik. Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idővel szerzünk jogosultságot.

Mikortól kérjük az ellátást?

A különbség az időpontok között: ha 2015-ben vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összegét a 2015. évi szabályok szerint számítják ki, és már részesülünk a 2016. évi éves nyugdíjemelésben. Ha 2016-tól vonul nyugdíjba, a 2016. évi kiszámítási szabályok szerint történik a nyugdíjszámítás és az évi rendszeres nyugdíjemelés először 2017-ben következik be.

A 2016. évi nyugdíjszámítási szabályokban új lesz az úgynevezett valorizációs szorzószámok meghatározása, amely a nyugdíj megállapítást megelőző év kereseti szintjéhez emeli a korábbi évek kereseti adatait - írja az Adó.hu. A szintre igazítás az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedésének alapul vételével történik és az évente meghatározott szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére.

Kivárással kedvezőbb is lehet

Ha 2016-ban mégis a korábbi év, 2015-ben történő nyugdíj-megállapítás mellett döntünk, a 2016-ban benyújtott kérelem megfelelő határidőben történő visszavonása mellett lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek - köztük a biztosítási jogviszony hiánya is - már ebben a korábbi időpontban fennálltak.

Ha a feltételek megengedik, nem szükséges a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a nyugdíjat igénybe venni. A nyugdíj megállapítása nélküli továbbdolgozás - ha megengedett - a nyugdíj összegét kedvezően befolyásolja. Aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka - írja az Adó.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MMM108WWW, 2015.11.19 06:46

@antisoros:Olvass egy kicsit tuskó. http://www.szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2113-a-magyarok-76-szazaleka-nem-tudna-megbirkozni-egy-varatlan-kiadassal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.11.18 22:16

@antisoros: Szerinted kis hazánkban ezt hány ember teheti meg? Maximum néhány ezer, a többi egyik hónapról a másikra él, fizetéstől fizetésig. Aztán ha beüt egy váratlan kiadás, már kölcsönhöz kell folyamodnia, rossz esetben uzsorásokhoz, bankokhoz vagy a Providenthez és néhány hónapon belül adósságcsapdában találja magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.18 19:11

..le kell tenni a fizu 10 %-át 30-40 évig ..és lesz pénz !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html