Ezt kérte Orbán Herman Van Rompuytől (bővített)

Orbán a várakozások feletti eredményeket vár 2013-tól, az Európai Tanács elnökétől pedig azt kérte, legyen fogadókészség és megértés azon magyar gazdaságpolitikai intézkedések iránt, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón úgy vélte, 2012 fordulópont volt az eurózónában, de a reformok végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette: nincs visszalépés egyetlen tagállamnak sem.
Szabó Zsuzsanna, 2013. február 27. szerda, 10:29
Fotó: Napi.hu

A következő hétéves költségvetés nem jöhetett volna létre az elnök úr és a stábjának erőfeszítései nélkül - kezdte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón. Az EiT elnöke jelenlegi munkalátogatása része egy, a régió más tagállamaiba tett látogatássorozatnak. Ennek során az EiT elnöke a szerdai nap során találkozik még az Országgyűlés elnökével és a köztársasági elnökkel.

A miniszterelnök szerint az "elnök úr" mindig is nyitott volt azon megoldások iránt, amelyekkel Magyarország próbálja saját gazdasági és társadalmi stabilitását megteremteni. Orbán itt is elmondta, hogy Magyarország az európai sikersztorik közé lépett azzal, hogy 6 fontos mutató közül 5-ben jobban teljesít mint korábban, de a gazdasági növekedés az, ami hiányzik a magyar gazdaságból. Ennek megteremtése lesz 2013 egyik legfontosabb feladata, és a miniszterelnök a várakozásoknál is jobb eredméyt vár ebben az évben.

Orbán hangsúlyozta, hogy az euró és az eurózóna sikere Magyaroszág számára is fontos. A miniszterelnök továbbá hozzátette: Magyarország támogatja a bankunió és a pénzügyi stabilitás iránnyába tett lépéseket, de azt is kéri, hogy bár Magyarország nem tagja az eurózónának, és mivel a magyar gazdaság problémái - a kommunista múltja miatt - bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azon magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket illetően, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek. Ezek közül Orbán az adópolitikai és versenyképességi lépéseket említette konkrétan.

Orbán közölte, hogy a Van Rompuyjel folytatott megbeszélésen megerősítette Magyarország Európai Unió melletti elkötelezettségét valamint a Magyarország Brüsszelhez és az EU-hoz fűződő politikai barátságát.

A magyar miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "gazdasági növekedést akarunk, de csak az államadósság csökkentése mellett". Továbbá hozzátette: a kormány kitart az adósság csökkentése mellett és 3 százalék alatt tartja a hiányt.

Nincs visszalépés!

Herman Van Rompuy elmondta: a miniszterelnökkel folytatott "rendkívül élénk" megbeszélésen több aktuális, uniós gazdasági-társadalmi helyzetet, a bankuniót érintő, valamint az energiaszektort és a keleti partnerség kérdéseit érintő témákat tekintettek át.

Az EiT elnöke szerint 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, ugyanakkor azonban hangsúlyozta azt is: "nem szabad, hogy önelégültek legyünk". Van Rompuy továbbá leszögezte: nincs alternatívája a reformok folytatásának, nincs visszalépés egyetlen tagállamnak sem. Van Rompuy beszédében arra bátorította Magyarországot, hogy konstruktívan működjön együtt az Európai Bizottsággal.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: tovább kell lépni a gazdasági és monetáris unió felé. Az elnök a bankunió minél gyorsabb felállítását is szorgalmazta.Mint mondta: a bankunióval kapcsolatos aggodalmakat is átbeszélték a mostani találkozón a magyar miniszterelnökkel.

A következő többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban úgy vélekedett: a megállapodás "jó és fontos" Magyarországnak és Európának egyaránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.02.27 16:56

Tombol a szabadsajtó és a sajtószabadság. Most akkor mit keresett it ez a brüsszeli díszfasz? Mert a cikkből nem derül ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.27 16:07

@Archer58: Győztünk.

Ahogy ez a rompüy elmegy, máris megtudjuk, hogy megadta magát s elismerte: a magyar modell az egyetlen és követendő EU-szerte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2013.02.27 14:33

Én eddig a percig azt hittem, orbán hívta Budapestre Herman Van Rompuy Európai Tanács elnököt, hogy egy sallerrel jobb belátásra bírja, de úgy tűnik nagyot tévedtem. Vagy már vége a szabadseggharcnak? És győztünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.27 14:15

@SirCrusader: ...igaz épülnie kellene gyáraknak ,abból lesz a polgár ,de nem a külföldi gyárban dolgozó alkalmazottból...,de sajnos az eu-ban válság van ,és most kisebb a kereslet mindenre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubisanyi, 2013.02.27 13:57

"Ezt kérte Orbán"
Észnél legyünk! Mi az, hogy kérte!? Egy fülkeforradalom győztes, kétharmados vezérlőtábornok nem kéreget! Odamegy a surmó úniós csávóhoz,aki egyébként egy vidéki kócerájt se tudna elvezetni, megmonygya neki,hogy mi van,oszt jó napot! Egyébként meg örüljenek,hogy nem lépünk ki az egész vircsaftból, mert akkor aztán megnézhetné magát a sok rothadó,hanyatló nyugati! Így is csak vergődnek,nyomorognak,éheznek a szerencsétlenek, nélkülünk,meg a mi zseniális, világmegváltó gazdasági unortodiksziánk nélkül meg aztán tényleg game over lenne nekik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html