Felhívást adott ki az Országos Mentőszolgálat - mindenkit érint

Másodperceken is múlhat egy emberélet, a mentők munkájának ezért minden lépése pontosan megtervezett koreográfia szerint történik. Kis odafigyeléssel azonban mindenki, gyalogos és autós is komoly segítséget nyújthat, legyen szó akár a közlekedésről, akár a 104 vagy a 112 segélyhívó tárcsázásáról - idézi az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. május 10. szerda, 16:06
Fotó: Napi.hu

Összeállítást készített a K&H gyógyvarázs programja az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével, Győrfi Pállal közösen. Közös közleményükben több, életszerű esetet is példának felhozva megírták, hogy hova és hogyan kell telefonálni vész esetén - olvasható a portálon.

Ha bajba került valaki, akkor hogyan hívjunk mentőt?

Egy hozzátartozó hirtelen rosszulléte esetén vagy baleset láttán sokan pánikba esnek. Érdemes azonban mégis higgadtnak maradni az ilyen váratlan élethelyzetekben, és minél előbb felhívni a 104-es vagy a 112-es segélyhívószámot. A beteget semmiképpen ne hagyjuk magára!

Amíg a mentésirányító felveszi a telefont, érdemes feltérképezni a helyszínt, hogy pontosan el lehessen mondani, hova kell érkeznie a mentőautónak. Az irányítónak minél részletesebben adjuk át az információkat, hiszen ez alapján fog szaksegítséget nyújtani nekünk abban, hogy mit tehetünk addig, amíg megérkezik a mentő.

Érdemes tudni, hogy a mentőautóban maximum egy fő kísérő utazhat hozzátartozóként, mert ennél több ember már akadályozná az ellátást.

Ha szirénát hallunk, mit kell tenni?

Akár még a több éves tapasztalattal rendelkező autósok is zavarba jönnek, ha meghallják a sziréna hangját. Ugyan az életmentést egyikünk sem szeretné akadályozni, néha mégis nehéz eldönteni, merre és mennyire húzódjunk félre, hogy ne tartsuk fel a mentőautót.

Párhuzamos közlekedés során a legegyszerűbb szabály a jobbra tarts, tehát minden esetben húzódjunk az útsáv jobb szélére! Többsávos út esetén a kétirányú, "halszálka szerű" félrehúzódással, középen biztosíthatjuk a mentőautó gyors és akadálymentes haladását.

Mindennek megvan a maga helye

Mivel egy-egy emberélet olykor másodperceken múlhat, az összehangolt együttműködés és koreográfia elengedhetetlen a mentésben részt vevők között. A mentőautókban ezért minden egyes műszernek állandó helye van, és a mentősök között pontosan meg van határozva, hogy az adott eset során ki melyik eszközért nyúl, miért felelős.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.05.11 10:52

@krix2: Dehogyis kriximaxi, ez is Gyurcsany es Soros hibaja :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.11 10:47

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:

Ja, mer' a zorbán miatt van minden!
Ti is azér' vagytok ennyire nyomik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.11 02:33

@tarTosPista: Pontosan. Mindenki szarik mindenre, totális anarchia. Ilyen az amikor egy sorosbérenc felcsuti cigánybűnöző irányítja az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.05.10 22:49

Gondoltam, hogy lesz mentős píárkodás, mivel nemrég egy botrányról olvashattunk:
--------------------
"Egy ájult fiatal lány segítségére sietett tegnap Budapesten Vajtó Lajos üzlet­ember, a színésznő Fésűs Nelly fér­je. Az eszméletlen lá­nyon pró­bált segíteni, hívta a mentőket, de teljesen kiakadt azon, ahogy a men­tős diszpécser kezelte a se­gélyhívást.
Hívtam a 112-es se­gélyhívót, ekkor jött a megdöbbentő rész. Megkérdezte tőlem a diszpécser, hogy hány éves a beteg. Egyből válaszoltam, hogy fogalmam sincs, nem ismerem, de maradjunk annyiban, hogy fiatal. Erre csak erősködött, hogy mondjam meg, mert ez a protokoll. Ekkor rávágtam, hogy harmincöt. Egy pontos címet is kért tőlem, nem volt elég, hogy a Krisztina körúti templom sarkánál vagyunk. Ekkor szintén a protokollra hivatkozott. Az egyik kezemmel a telefont fogtam, a másikkal a hölgy fejét tartottam, ráadásul ájult volt, elhiheti, hogy megviselt a helyzet. Végül bemondtam, hogy Krisztina tér 10, mert ez volt az első cím, amit megláttam. Erre nem azt válaszolta, hogy rend­ben, küldöm a mentőt, hanem meg­kérdezte, hogy korábban miért mondtam körutat, most meg te­ret. Meg­próbáltam megmagyarázni, amit meg sem kellett volna, de közölte, hogy a véleményem sem érdekli. Egyszerűen nem értem, hogy egy ilyen helyzetben miért ennyire rugalmatlan a rendszer, a stílust pedig végképp nem?
Teljes cikk: http://24.hu/szorakozas/2017/05/03/kiakadt-a-mentoszolgalatra-vajto-lajos/
------------------------
És mit lehet ehhez hozzáfűzni? Ez egy qrvaország, és az is marad!
Mocskos vezetőkkel birka, ostoba néppel, akik elfogadják a szemét utasításokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html