Félig sincsenek még az államosított gáztározók

A stratégia gáztározók feltöltése lassan befejeződik, ám a 280 milliárd forintért idén államosított kereskedelmi tározók töltöttsége 43 százalékos volt a hétvégén - derül ki a Gas Infrastructure Europe adataiból.
Papp Zsolt, 2014. szeptember 15. hétfő, 12:19
Fotó: Napi.hu

Nem kapkodja el a száz százalékos állami tulajdonban kerül Magyar Földtároló Zrt. az E.On-tól százmilliárdokért megvásárolt kereskedelmi gáztározók feltöltését - ez derül ki a Gas Infrastructure Europe naponta frissülő adataiból. Ugyanakkor a stratégiai vésztartalékul szolgáló tároló kezed megtelni, a tegnapi adatok szerint 1803,6 millió köbméter gáz tároztak be a MMBF Földgáztározó Zrt. Szőreg-1 tározójába, így a jelenlegi tendencia mellett az 19 nap alatt eléri a tárolási kapacitás maximumát. A stratégia készletből - elvileg - csak vészhelyzet esetén lehetne kivenni gázt, ám épp az Orbán-kormány volt az, amely a stratégiai készletekből "baráti" gázkereskedőknek adott át jutányos áron gázt.

A kereskedelmi célú tározók töltöttsége a - a Gas Infrastructure Europe tegnapi adatai  szerint - alig 43 százalékos, azokban 1818 millió köbmétert gázt tároltak, a napi betárolási mennyiség az elmúlt napokban 10 millió köbméterre csökkent, az előzők napok 16 millió köbméteréről. Ezek a tárolók - Pusztaederics, Zsana, Kardoskút-Pusztaszolos, Hajdúszoboszló - idén kerültek az állam tulajdonában, a tárolókat kezeklő cég a  Magyar Földgáztároló Zrt. - ez volt korábban E.On Földgáz Storage Zrt. (A nyitóképen a zsanai tározó egy felszín feletti részlete látható). A 43 százalékos töltöttség viszont szép eredmény ahhoz képest, hogy 2014 márciusára a tározók gyakorlatilag kiürültek, hisz a tárolt gáz a fűtési szezon végére a tárolási kapacitás 7,5 százalékra csökkent.

Átláthatatlan energiahivatali adatszolgáltatás
Az átláthatóságot jellemzi, hogy amíg a  földgázkereskedők európai szövetsége napi rendszerességgel szolgáltatja adatokat a európai földgáztározókról, azok töltöttségéről, addig a magyar energiahivatal havonta frissíti adatai adatait - igaz csak elvileg. A nyári szabadságolások láthatóan megakasztottak a lázas munkát a magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál, ugyanis ott egy hónapja nem frissítették az adatokat - akkor is a júniusi állapottal - vagyis a magyar energiahivatal kéthónapos adatokkal traktálja az érdeklődőket - már aki persze megtalálja az eldugott excell táblát. A Magyar Földgáztároló Zrt. viszont naponta közli az adatokat - igaz, megajoulban és nem köbméterben.

A jelenlegi töltési kapacitás mellett a teljes töltöttséget 272 nap alatt érnék el a kereskedelmi tározók - természetesen csak abban az esetben, ha egy molekulányi gázt sem vennének ki a fűtési szezonban.

Így összességében a hazai tárolókban - vagyis a kereskedelmi és a stratégia készleteket nézve - 3621 millió köbméter gázt tárolnak a szeptember 14-i adatok szerint, ez a tározók 59 százalékos töltöttségét jelenti.

A magyar tározói kapacitás jelentős európai mértékkel mérve is: míg idehaza - elvileg - 6 170 millió köbmétert lehet tárolni, addig Franciaországban 11 955, Németországban 21 847 és Olaszországban 16 558 millió köbmétert - így jött fel a magyar kapacitás európai szinten a negyedik helyre.

A tárolók töltöttségét nézve, ugyanakkor szinte minden nemzettől lemarad a magyar helyzet - ugyanis míg idehaza tárolók töltöttsége 59 százalékos, addig Európa más nemzeteinél már 90-100 százalék körüli a tárolók töltöttsége, néhány kivételtől eltekintve. A már betárolt 3600 millió köbméter gáz idehaza elvileg bőségesen elegendő, ha nem zárják el az ukrán-orosz gázcsapot és a szállítások folyamatosak.

Feszülés van
Az orosz-EU-ukrán gáztárgyalások szeptember 20-i időpontját elhalasztják, de az új időpont még nincs egyeztetés alatt - hangzott el az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján.

Jelenleg ez utóbbit senki nem tudja garantálni - még akkor sem ha esetleg az orosz fél részéről a magyar politika bombabiztos ígéretet kapott - ugyanis ott van Ukrajna is. Az ukránoknak azonban nem érdeke európai gázcsap elzárása, hiszen ezzel pont szövetségeseit veszélyeztetnék. Idén januárban 1300 millió köbméter volt a földgázkereskedők értékesítése - ebből 53 millió ment exportra, vagyis a 3600 millió köbméternyi gáz - korlátozások nélkül szűk három hónapra elegendőek, abban az esetben, ha egy csepp földgáz sem érkezne - ez utóbbi forgatókönyv szintén nem nagy valószínűségű, ám nem ért a legrosszabbra felkészülni, főleg ha a technikai lehetőségek adottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.09.16 09:57

Rezsicsökkentésre épült a választási kampány. A választások megvoltak, az eredmény ismert, így ezek után jöhet majd a korrekció.
Már az önkormányzati választások kampányát nem is erre építették, hanem a bankok megbüntetésére. Ez is be fog jönni, szinte biztos. Az emberek képtelenek komplexen gondolkodni, és ezt tudják fent is. Tesznek 10 Ft-ot az egyik zsebükbe, és máris szabadon vehetnek ki a másikból 20 Ft-ot. Amilyen birka, még örömében sétál is egyet a tömeggel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.16 09:22

Viszont örömmel jelenthetem, hogy dr. Dorkota Lajos dolgozott és munkája eredményeképpen emelkedik a gázért fizetendő díj.

Kedves fővárosi és főváros környéki kisfogyasztók az eddigi 110,55 elosztási forgalmi díj helyett a 116,10 Ft-ot fizetnek GJ-ként.

Ez rendelte nekünk a 8/2014. (IX. 15.) MEKH rendelet.

Végülis az a 6 Ft GJ-ként nem sok. Egy évi átlagos 1200 m3-t fogyasztónál talán ha szokásos nagy rezsicsökkentés ötödét-hatodát viszi el.

Majd meglátjuk.

Rezsicsökkentés ( inverzként )!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.16 08:58

@rw2: Csak keményen " én sohasem leszek munkanélküli zugló, mert ollan it szakember vagyok"...

Keményen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.16 08:57

@Warlock: Picikém, hát megjöttél.

És rögtön megtaláld az édes zuglói polgárt is?

Egymáűs keblére borultatok?

Szórakozzatok jól, dárgaságaim!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.16 08:56

@troll: Az MFGZrt szerint 43 %-os a töltöttség.

Csehország pedig importál Norvégiából is gázt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html