Az elmúlt bő egy évben - 2010 júniusa óta - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összesen 4,57 milliárd forintért kötött vállalkozási szerződéseket és további 793 millió forint megbízási díjat fizetett ki a hét elejéig - derül ki a tárca most közzétett adataiból. A megbízási szerződések számosságát tekintve a jogi és az informatikai a két leggyakoribb terület, amelyre hivatkozva kifizetésekre került sor.

Az informatika viszi a pénzt, hisz csak a szoftverek licencdíja milliárdos nagyságrendű. Ebből az Oracle adatbáziskezelők licencdíja 543 millió forint volt, amit Racinet Zrt.-nek fizettek ki, nem beszélve arról a 1,8 milliárd forintról amit közvetlenül a Oracle Hungary Kft-hez került hasonló célból. De ide sorolható az 113,7 millió forint amely a Kormányzati Informatikai Ügynökséghez került oktatási szoftverekhez. Ez utóbbi kormányzaton belül átcsoportosítás - ami nem ritka az NFM gazdálkodásban, hisz a legtöbb pénzt a száz százalékos állami tulajdonban lévő Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Zrt. (KTI) kapta - amely a mindenkori közlekedési tárca kutató-háttérintézménye.

Különböző projektekre a KTI az elmúlt bő egy évben 20 esetben összesen 790 millió forintot kapott: a nagyobb kifizetések között megemlíthető a 169 millió forintos megrendelés, amely egy közlekedésbiztonsági tudáscentrum létrehozásáról szól, amely oktatási-nevelési programok kidolgozását takarja. De a KTI dolgozott a Nemzeti Közlekedési Holding létrehozásán is. Mint ismert, a tárca elképzelései szerint egy holdingba integrálnák a MÁV és a Volánok működtetését - erre a munkára 10,8 milliót kapott a KTI, amely bevételeinek közel fele az államtól, további egyharmada pedig a hatóságoktól származik.

A megbízások között számos ügyvédi iroda szerepel, összesen 21 esetben kötött a minisztérium olyan szerződést, amelyben jogi tanácsadás szerepel. A nagyobb összegű ügyvédi kontraktusok között szerepel a Malév pénzügyi átvilágításával és jogi tanácsadással megbízott Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper - 26,5 millió forint összegben. A cég később ugyanerre a feladatra újra szerződést kötött, akkor 28,1 millió forint értékben.

Ugyancsak nagyobb ügyvédi megrendelést kapott Szterényi Ügyvédi Iroda - az ő feladatuk 35 millió forintért az oktatási PPP-programokkal kapcsolatos jogi tanácsadás és okiratszerkesztési munka volt. A csúcs ügyvédi gázsit - 68,9 millió forintot fél éves munkára - a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda kapta, amelyet az M6-os autópálya PPP-szerződéseinek átvilágítására és jogi képviseletre szerződtettek.