Félmilliárdot nyúltak, extrém hozamot ígértek, 200 milliós bírság lett a buli vége

Félmilliárd forintot gyűjtött az angliai Goldstein Limited úgy, hogy erre nem volt engedélye és extrém hozamot ígért úgy, hogy sehová sem fektette be ügyfelei pénzét. Végleges eltiltás és 200 milliós bírság lett a buli vége.
Molnár Csaba, 2021. január 26. kedd, 19:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB pénzeszközök jogosulatlan gyűjtéséért 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre és további 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre. Emellett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést is tett a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból - előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytatott az egyesült királysági székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező Goldstein Limited tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat feltárta, hogy  társaság a vele kapcsolatba kerülő több tucat - jellemzően magyar magánszemély - ügyfele részére olyan befektetési lehetőséget ajánlott, amely kapcsán - általában két év lekötési idő elteltével - az átvett ügyfélpénzek visszafizetését, továbbá jellemzően 90 naponként esedékes, irreális "hozamot" ígért. A Goldstein Limited ígérete szerint egyebek mellett "banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe" fektette ügyfelei pénzét, tevékenységét "angliai bizalmi vagyonkezelésként", "speciális zárt, meghívásos vagyonkezelési formaként" bemutatva. Az MNB nyilvántartásai alapján azonban a társaság pénzügyi tevékenységre jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel nem rendelkezik, így ilyet Magyarországon nem végezhet.

A jegybanki vizsgálat megállapítása szerint a társaság valójában üzletszerűen betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz gyűjtésére vonatkozó jogosulatlan tevékenységet végzett. A vele kapcsolatba került befektetők közel fél milliárd forintnyi összeget adtak át, de a társaság az ügyfelei pénzét sehová sem fektette be.

Már tavaly bukott a Goldstein
Az MNB ügyfélvédelmi okokból már piacfelügyeleti eljárása során, 2019 májusában ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Goldstein Limited tevékenységének folytatását és közzétette a cég nevét honlapja ügyfeleknek szóló Figyelmeztetések menüpontjában.

A Goldstein Limited korábbi vezető tisztségviselője Gy. Zoltán, illetve M. E. Mária érdemben közreműködött az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységében, ők jártak el a befektetők és a társaság közötti szerződéskötéseknél, ajánlották annak tevékenységét, végezték a befektetőkkel történő kapcsolattartást és a szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtását, a társaság nevében történő hozamok visszafizetését. Kizárólagos rendelkezési joguk volt a társaság bankszámlái felett, amelyekről több száz millió forintnyi összeget vettek fel.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában 150 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a társaságot, s véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. Emellett 25-25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaság engedély nélküli pénzügyi tevékenységének végzésében érdemben közreműködő két magánszemélyre is. A jegybank emellett már eljárása során jogosulatlan pénzügyi tevékenység és különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Az MNB emellett eljárása alatt végzésében 1 millió forint eljárási bírságot szabott ki M. E. Máriára tanúvallomásának jogosulatlan megtagadása, s így a piacfelügyeleti eljárás akadályozására irányuló magatartás miatt. Az átvett pénzeszközöket a Goldstein Limited a piacfelügyeleti bírságtól függetlenül köteles visszafizetni. Javasolt, hogy az esetleges károsult befektetők mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen.

HOZZÁSZÓLÁSOK