Felminősítés - megszólalt az MNB

Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került - mondta Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója az M1-en.
MTI-Eco, 2016. november 5. szombat, 09:22
Fotó: Napi.hu

Az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak. A hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt, és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik - fogalmazott, példaként említve, hogy Moody's legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt. A jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat.

Palotai szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja. Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK