Félreértés a végkielégítések különadója körül

Félreértésen alapulnak azok a jogszabály-magyarázatok, amelyek szerint akár a 4 millió forintot is elérheti az elbocsátott dolgozóknál az az összeg, amely után nem kell különadót fizetni - közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumban.
MTI-Eco, 2010. augusztus 23. hétfő, 19:15
Fotó:

A tárca MTI által idézett tájékoztatása szerint a 98 százalékos különadó a távozással összefüggésben kapott (pénzbeli vagy más) juttatások különadó-köteles együttes összegének egyszer kétmillió forintot meghaladó részére vonatkozik.

A Népszava múlt csütörtöki számában idézett olyan adószakértői véleményt, amely szerint a jogszabály végleges szövegét úgy is lehet értelmezni, hogy az elküldött személynek kétszer kétmillió forint feletti - egyszer a hatvan napon belüli, majd az azon túli - jövedelmét terheli csak a különadó.

A legutóbbi parlamenti ülésszak végén elfogadott gazdasági törvénycsomagból a kihirdetését követő 44. napot követő hónap első napján - azaz október 1-jén - lép hatályba az a rendelkezés, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában a végkielégítéseket és egyes jövedelmeket (például a felmentési időnek munkavégzési kötelezettséggel nem járó részre kifizetett munkabért, illetményt, az előző évi szabadságmegváltást), de a szabályozás a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre vonatkozik.

A törvény szerint így aki október 1-jéig megkapta az adó alá vont pénzt, annak október 31-ig kell visszafizetnie a megszerzett jövedelem 98 százalékát; aki e határidőt követően jogosult végkielégítésre, annak a munkáltató (kifizető) már automatikusan levonja a különadót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.25 19:26

Kezdő kormányoknál megesik az ilyesmi. A politikus kitalálja, hogy deresre húzza a végkielégitgetős elöző ejtőernyős brigádot, viszont a bürokrácia szine javát kirugdalják a minisztériumokból. Aztán a megmaradt stáb féltve az életét összehord egy az eredeti elképzelésre némileg emlékeztető szöveget....amivel már rohannak is a parlamentbe mert 24 órán belül meg kell szavaztatni...
Nem véletlenűl cserélték le a profi jogász Sólymot....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Angyaladó, 2010.08.25 18:13

Az NGM téved! Szó sincs félreértésről. A törvény szövege egyértelmű: különadó alapja a 60 napra számított összeget meghaladó rész 2 millió feletti része, illetve a 60 napra számított összeget meg nem haladó rész 2 millió feletti része. A "meghaladó (nem) része" fordulat gyakori és egyértelmű az adójogszabályokban. Ezt nem lehet kétféleképpen értelmezni. Egyértelműen 2 +2 millió forintig különadó mentes a végkielégítés. Szám példa: 8 havi végkielégítés + 2 havi munka alóli felmentés havi 333 ezer forintig különadó mentes. 60 napra esik 2+2 hónap, az azt meghaladó rész 6 hónap. A szakszervezeteknek nem Alkotmánybírósághoz kellene fordulni, hanem a jogszabályben foglaltakat kikényszeríteni. Nincs rá sok idejük.
Angyal József okleveles adószakértő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html