Pont kerülhet a több mint másfél évtizede húzódó jogvitára a Traubi márkanév körül. A bíróság ugyanis felszámolási eljárást kezdeményezett a Salamon Berkowitz-érdekeltségébe tartozó Traubi Hungária Tradicionális Üditő-gyártó Zrt. ellen - értesült a Gazdaság.hu.

A jogvita lényege, hogy a Ráthonyi Kft. számtalan perben igyekezett bizonyítani, hogy Berkowitz és társai jogtalanul használják a Traubi márkanevet. Egy tavalyi bírósági döntés viszont Berkowitz-nak kedvezett: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a Tra-Üdi Zrt. jogszerűen használja a Traubi nevet. (A Tra-Üdi Zrt.-t nevezték át Traubi Zrt.-vé.)

Az Opten adatai szerint a Traubi Zrt.-nek két magánszemély és két cég a tulajdonosa: Salamon Berkowitz, Balabanian Izabella, a Centráls Kft. valamint a Salamon Kft.  A Centráls Kft. 2007 óta felszámolás alatt áll, tagjai a Salamon Kft. és egy romániai társaság, az S.C. Charm Srl.


A 2009 óta felszámolás alatt álló Salamon Kft. pedig - amely a Traubi Zrt. többségi tulajdonosa - Salamon Berkowitz és a Traubi Zrt. kezében van. A bonyolult tulajdonosi szerkezetben bejegyzett társaságok egyike sem adott le az elmúlt három évben beszámolót, a zrt. ellen az elmúlt években hét végrehajtás indult. Utolsó fellelhető beszámolója a 2002-es évet zárta le, akkor 504 millió forint árbevétel mellett 15 millió forint veszteséget termelt.


Berkowitz-hoz további két társaság köthető. A italnagykereskedő Traubi Drink Kft.-t az USA Delaware állambeli off-shore Salamon & Company Inc. - ami Moses és Salamon Berkowitz tulajdona - birtokolja, s az elmúlt években szintén nem terhelte beszámolóival a cégbíróságot. A cégadatok szerint 2008-ban a társaság egyik tagjának vagyoni részesedését lefoglalták.

A halászattal és üdítőital-gyártással foglalkozó másik érdekeltség, a Traubi Élelmiszeripari Termékelőállító Kft. 2010 novembere óta felszámolás alatt áll. Tagjai az USA Delaware államában bejegyzett Salamon & Company, a Centráls Kft. és Salamon Berkowitz. A Traubi Drinkhez hasonlóan szintén lefoglalták az egyik tulajdonos vagyoni részesedését.