Júniusban 8877-re emelkedett az első félévben fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, így az év első felében összességében 15 százalékkal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori negatív rekordtól, és 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A cégek számára a válság nem akkor ér véget, amikor növekedésbe fordul a GDP, mert az utóbbi időszakban megrendült likviditású vállalkozások ebből már nem tudják kivenni a részüket - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte azok a vállalkozások, amelyek 2008-ig kedvező feltételek között részben hitelből növekedtek, zömmel felélték tartalékaikat, mert a csökkenő megrendelés állomány mellett az adósság törlesztése is gondot okozott. Erre kényszerű elbocsátásokkal és a kapacitások leépítésével reagáltak a megszorult társaságok.

A rendkívül pozitív külkereskedelmi statisztika azt támasztja alá, hogy főleg a nagy exportőr cégeken alapul a megindult növekedés, és ennek kedvező hatása még nem érte el a KKV-k szintjét - mondja az Opten igazgatója. A júniusi dinamika kilóg a nagy átlagból, ezért korai lenne azt mondani, hogy a korábbinál is rosszabb pályára állt a gazdaság, de az biztos, hogy a következő hónapokban is magas marad a bedőlések száma - teszi hozzá Csorbai.

Júniusban 1107 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok saját elhatározásból, ez 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A félév egészében azonban más a helyzet, a 7265 végelszámolás 8,5 százalékos növekedést jelent 2009 azonos időszakához képest. Csorbai szerint a júniusi alacsony értékből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de érdemes figyelni a következő hónapok statisztikáját, mert immár második hónapja több céget alapítanak Magyarországon, mint a megelőző év azonos időszakában. Ez az igazgató szerint részben az ügyeskedők ismételt színre lépéséből adódik, de ha a növekedés üteme dinamikussá válik, az mindenképpen biztató jel lehet a jövőre nézve. A jelek szerint azonban erre még várni kell, júniusban ugyanis 3248 új céget jegyeztek be, ami mindössze 2,5 százalékos növekedés, a félév egészében pedig 22655 társaságot alapítottak, ami 5 százalékkal kevesebb, mint 2009 első felében.